Jutarnji list: Suci Vrhovnog suda obili ispuniti upitnik o prihodima od vansudskih aktivnosti

Ilustracija Pixabay

Svi suci Visokog kaznenog suda odbili su odgovoriti na upitnik koji im je prije mjesec uputio predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Riječ je o upitniku u kojem od njih traži da odgovore na devet pitanja kako bi se vidjelo ostvaruju li prihode od vansudskih aktivnosti, ako ostvaruju, je li riječ o učestvovanju u arbitražnim sudovima, savjetovanjima, edukacijama, predavanjima ili autorskim člancima, kolike honorare za to primaju i od koga, imaju li članove porodice zaposlene na sudovima, podnose li tužbe protiv medija…

Dobronić je, podsjetimo, 9. februara navedeni upitnik uputio svim sucima visokih sudova u Hrvatskoj – Visokom kaznenom, Viskom trgovačkom, Visokom upravnom i Visokom prekršajnom sudu te sucima svih 15 županijskih sudova u državi. Tražio je da upitnike popune u roku od 30 dana.

Dobronićeva namjera je, kako je to pojasnio, da kao novoizabrani čelnik sudbene vlasti barem u grubim crtama stekne uvid u to koliko sudaca uz svoj sudački posao obavlja i honorarne poslove, u kojem opsegu, mogu li dodatni poslovi koje obavljaju utjecati na kvalitet njihovog sudačkog rada…

Dobronić je pojasnio da kroz upitnik želi steći uvid u još neke oblike vansudskog ponašanja sudaca koji utječu na percepciju i ugled sudbene vlasti. I dok je dio sudaca, kako se čini, u traženom roku odgovorio na Dobronićev upitnik, dio mu je pružio otpor.

Sam Dobronić odbio je komentirati odaziv na upitnik. Poručio je Jutarnjem listu da još ne može ništa reći o dobijenim odgovorima i zamolio za strpljenje.

Od četiri visoka suda koja postoje u sistemu sudbene vlasti u Hrvatskoj na Dobronićev su upitnik odgovorila samo dva – Visoki upravni sud i Visoki prekršajni sud.

Na Visokom upravnom sudu je, kako je rečeno u uredu predsjednika tog suda, upitnik popunilo svih 20 sudaca koliko ih ima na tom sudu, a na Visokim prekršajnom sudu od 21 suca upitnik je popunilo njih 16.

Iz prilično zakukuljenog odgovora od glasnogovornika Visokog trgovačkog suda Marija Vukelića razabrali smo sljedeće: niko od 31 suca nije odgovarao na Dobronićev upitnik, već su mu dostavljeni podaci o sucima kojima je predsjednik Visokog trgovačkog suda od ranije raspolagao.

Međutim, Visoki kazneni sud (VKS), koji je počeo s radom prošle godine, u cijelosti je minirao Dobronićevu anketu, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

Prethodni članakUkrajina tvrdi da je elektrana u Černobilu ponovno priključena na redovno napajanje
Naredni članakGLAS smatra da HDZ-ova vlada ne može osigurati temeljne funkcije države