Jutarnji list: Tržište plina pred kolapsom?

Plin (Ilustracija Pixabay)

Opskrbljivači plinom u Republici Hrvatskoj su na koljenima, a zbog enormnog porasta cijene tog energenta na evropskim berzama, mnogima od njih prijeti propast, a u najgorem scenariju i kolaps cijelog sistema, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Taj zaključak proizlazi iz dramatičnog dopisa koji je sredinom decembra Hrvatskoj energetskog regulatornoj agenciji i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja odaslan od Udruženja opskrbljivača i distributera plinom Hrvatske gospodarske komore, a koji je u posjedu Jutarnjeg lista.

Iako se u široj javnosti već dugo najavljuje nadolazeće poskupljenje plina od 1. aprila ove godine, razmjeri problema nikad nisu bili jasno prezentirani kao u ovom dopisu.

Tako će, prema proračunima Udruženja, regulirana cijena plina za sljedeću plinsku godinu (od 1. aprila 2022. do 31. marta 2021.) iznositi oko 43,91 euro po megavatsatu, što je čak 133 posto više nego ove godine, i što bi u konačnici, uz sve ostale troškove koji čine finalnu potrošačku cijenu, trebalo rezultirati 59 do 86 posto višim računima za rezidencijalne potrošače, ovisno u kojem dijelu Hrvatske se nalaze.

Radi se o ogromnom poskupljenju, no problem opskrbljivača je u činjenici da im ni takav rast cijene ne jamči rentabilno poslovanje. Dapače, kako se tržišna nabavna cijena plina u istom razdoblju (a takva je cijena i trenutno) procjenjuje na oko 79,41 euro po megavatsatu, ispada da bi opskrbljivači na svakom megavatsatu plina koji prodaju gubili oko 35,50 eura. Sve u svemu, na razini cijelog tržišta, samo u segmentu opskrbe domaćinstava radi se o gubitku od milijardu kuna.

Posve je jasno da opskrbljivači – često komunalne kompanije u vlasništvu jedinica lokalne samouprave – takve gubitke ne mogu preživjeti. A njihovim urušavanjem u pitanje dolazi sigurnost opskrbe plinom, piše novinar Jutarnjeg lista Marko Biočina.

Prethodni članakVečernji list: U dva desetljeća u Hrvatskoj prijavljen nestanak 24.000 osoba
Naredni članakMinistarstvo hrvatskih branitelja: Banjalučke vlasti zastupaju velikosrpsku ideologiju i politiku