Jutarnji list: U aprilu plin za domaćinstva, ako ga bude, neće poskupjeti više od 20 posto

Ilustracija Pixabay

Uprkos ruskom napadu na Ukrajinu, cijena plina za domaćinstva ne bi trebala poskupjeti više od 20 posto, kako je to sredinom februara nakon predstavljanja mjera objavila Vlada, no sve to, naravno, pada u vodu obustave li Rusi opskrbu plina Evropi, piše u srijedu Jutarnji list.

Dnevnik je zanimalo vrijedi li i dalje računica koju je 16. februara predstavio premijer Andrej Plenković, posebno s obzirom na činjenicu da je u međuvremenu Rusija napala Ukrajinu, a cijene plina na tržištu znatno porasle.

Premijer Plenković tada je predstavio set mjera kojima će država i vlada spriječiti divljanje cijene energenata, a vrijednost paketa, prema najavama, bila je 4,8 milijardi eura.

Uključivao je trajno sniženje PDV-a na plin i električnu energiju sa 25 na 13 posto te izjednačenje PDV-a na plin, struju i toplinsku energiju, a u razdoblju od aprila 2022. do 31. marta 2023. godine, PDV na plin bit će smanjen na pet posto. Podignuti su i mjesečni voucheri za najugroženije građane za struju i plin s 200 na 400 kuna, a u paket je uključena i mjesečna naknada za pružatelje socijalnih usluga, njih 46.000, kao i posebne jednokratne naknade za penzionere.

Samo od smanjenja PDV-a, predstavljalo se tada, rasterećenje je bilo predviđeno na razini 2,1 milijardu kuna.

Kako je za Jutarnji list rekao Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, cijena plina na svjetskom tržištu posljednjih je dana porasla između 20 i 25 posto, no ako se budu primjenjivale sve one mjere koje je vlada najavila, za domaćinstva neće biti većih poskupljenja od onih predstavljenih sredinom prošlog mjeseca.

“Cijene javnih usluga ići će prema planiranom i u tom smislu poskupljenja za domaćinstva, iznad onoga što je najavljeno prije, ne bi trebalo biti do aprila 2023. godine. No kad govorimo o pravnim subjektima, ovdje je stvar prepuštena tržištu i ugovori će se sklapati po cijenama koje će vrijediti u trenutku kad pojedini subjekti budu obnavljati ugovore. Tu je zbilja teško garantirati da neće biti promjena cijena jer je cijena plina na svjetskom tržištu porasla između 20 i 25 posto i situacija se mijenja iz dana u dan”, rekao je Pudić, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.

Prethodni članakMeđunarodni krivični sud pokreće istragu o ratnim zločinima u Ukrajini
Naredni članakVečernji list: Atomska skloništa su nam bez vode, filtera, hermetičkog zatvaranja…