Jutarnji list: Umjesto crnim listama građane će od poskupljenja štititi naljepnicama

Kune (Ilustracija Pixabay)

Dosad najuspješnija metoda sprečavanja divljanja cijena u procesu uvođenja eura, objava crnih lista trgovaca koja je naše susjede Slovence spasila od pretjeranih poskupljenja, u Hrvatskoj se ipak neće provoditi, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

To proizlazi iz dva odgovora koja je Jutarnji list dobio od Ministarstva gospodarstva u kojima se objava crnih lista više i ne spominje, a taj je instrument izbačen i iz nedavno objavljenih Smjernica za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom.

Stvar je pomalo iznenađujuća, posebno s obzirom na to da se izrada tzv. crnih lista, među ostalim, direktno navodila u Nacionalnom planu zamjene kune eurom, objavljenom još u decembru 2020. godine, u kojemu je pisalo da će se lista objavljivati na stranici euro.hr te da će se na njoj navoditi imena poduzeća koja će “pokušati zloupotrijebiti proces uvođenja eura da bi povećala cijene na štetu potrošača”.

To je, među ostalim, javno bio rekao i guverner Boris Vujčić kad je u novembru 2020. javnosti predstavljao taj plan, a ponovio i godinu dana poslije kad je na jednoj poslovnoj konferenciji predstavljao aktivnosti koje će se provoditi u svrhu zaštite potrošača.

Kako je jasno iz odgovora Ministarstva gospodarstva, glavne mjere zaštite potrošača bit će dvojno iskazivanje cijena, primjena fiksnog tečaja konverzije prilikom izračunavanja, nadzor nad trgovcima i pružateljima usluga te praćenje kretanja cijena najčešće korištenih proizvoda na tržištu.

Izrada crnih lista, dakle, više nije na popisu alata kojima će se štititi potrošače, ali se zato spominje izrada tzv. Etičkog kodeksa, koji će, tvrde iz Ministarstva, omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura.

Bit će to, zapravo, skup normi koje će privrednici moći ili ih neće morati primjenjivati, a potrošač će unaprijed znati koji su mu se od trgovaca i poslovnih subjekata pridružili, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.

Prethodni članakNadalov preokret za historiju i 21. Grand Slam naslov
Naredni članakVečernji list: U dvije korona godine umrlo 18.000 penzionera više od prosjeka