Jutarnji list: Val omicrona poharao škole

Učenice (Ilustracija Pixabay)

U samo pet dana od ponedjeljka do petka broj zaraženih učenika osnovnih i srednjih škola porastao je za 67,5 posto, dok je broj učenika u samoizolaciji porastao više od dvostruko, odnosno 118 posto.

Na C modelu nastave zadnjeg dana radne sedmice bile su 184 škole, od njih ukupno 1.313. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako je povećan broj izolacija i samoizolacija u skladu s dnevno oboljelima te da se broj pozitivnih školaraca cijelo vrijeme zadržava na oko 15 posto ukupno pozitivnih.

Napominju i da neće biti prelaska na C model na nacionalnoj razini, nego da je odluka spuštena na županije, odnosno na direktore škola koji ovisno o brojevima odlučuju je li moguće organizirati nastavu pa A modelu. Naime, veliki broj škola nema niti jednog zaraženog učenika pa stoga, smatraju, nema smisla da ta djeca prate nastavu online.

Što se tiče pozitivnih učenika, u ponedjeljak ih je bilo 7.095, dok je u petak ta brojka bila 11.885. Osnovne škole bilježe veći broj pozitivnih, konkretno u pet dana je broj aktivno oboljelih povećan za 4.118, odnosno čak 88,5 posto. U srednjim školama je povećanje izolacija u tom razdoblju više za 31,2 posto, odnosno brojčano 762 više aktivno oboljelih.

Samoizolacije bilježe još više postotke, tako je u osnovnim školama u samoizolaciji čak 131 posto učenika više, a u srednjim za 81,1 posto. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja napominju da je broj učenika u samoizolaciji vrlo vjerovatno i viši.

“Zbog velikog broja samoizolacija, djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ne stignu unijeti sve podatke pa brojke o samoizolaciji treba uzeti s rezervom”, napominju.

To je i logično jer i brojevi iz opće populacije govore o tome da službe ne stižu, uz i po 17.000 dnevno oboljelih doći i do njihovih kontakata, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Prethodni članakVečernji list: Nestašica kućnih testova na COVID-19, apoteke ih prodaju i 150 na dan
Naredni članakDodik za El Mundo: BiH je propali projekt, potrebno se civilizirano razdvojiti