Jutarnji list: Za izbjeglice ćemo izdvojiti 1,3 milijarde kuna

Ilustracija Pixabay

Izbjeglice iz Ukrajine smještene u Hrvatskoj državni će budžet stajati ukupno 1,3 milijarde kuna, gruba je procjena Ministarstva unutrašnjih poslova, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Ta se cifra odnosi na okvirni godišnji trošak prihvata 20.000 izbjeglica iz Ukrajine, koliko se Hrvatska ukupno obavezala primiti, iako ih je trenutno u Hrvatskoj, većinom u privatnim stanovima i manji dio u hotelima, oko 10.000.

“U slučaju prihvata 20.000 osoba raseljenih iz Ukrajine, projekcija godišnjeg troška za državni budžet iznosi 1,3 milijarde kuna. U ovom trenutku možemo govoriti tek o projekciji jer ne možemo pretpostaviti u kojem omjeru bi bile odrasle osobe i djeca”, stoji u odgovoru MUP-a.

Prema izračunu MUP-a, koji smo prošle sedmice službeno zatražili, svaka izbjeglica iz Ukrajine u ovom trenutku državni budžet košta 143 kune po danu, a to je prosječna cijena između troška odrasle osobe i djeteta.

S obzirom na to da je u Hrvatskoj trenutno smješteno 10.409 izbjeglica, uglavnom žena (50 posto) i djece (40 posto), državni budžet za njih izdvaja 1,44 miliona kuna dnevno. U to ulaze, kako su naveli iz MUP-a, troškovi smještaja, zdravstvene zaštite, školstva i vrtića, jednokratne socijalne naknade, pomoć Crvenog križa te troškovi prijevoza ako osobe dolaskom u Republiku Hrvatsku nemaju osiguran prijevoz. Najveći udio onoga što država izdvaja za izbjeglice, gotovo dvije trećine, otpada na troškove smještaja.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović prošle je sedmice donio odluku da će svim stanodavcima koji u svoj stan prime izbjeglice država plaćati troškove smještaja i režija – 50 kuna po danu za samca i oko 100 kuna po danu za četveročlanu porodicu.

Uzmemo li da 80 posto izbjeglica trenutno živi u privatnom smještaju, domaći bi najmodavci za primanje izbjeglica od države mogli dobiti, u godinu dana, do 720 miliona kuna. Osim te stavke, tu je i jednokratna pomoć za koju bi iz budžeta moglo ići do 20 miliona kuna – pojedinačno 2.500 kuna za samca i 3.500 za porodicu – a oko 110 miliona kuna budžet će koštati zdravstveno osiguranje za izbjeglice, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.