Jutarnji list: Za liječenje osoba s COVID-19 na respiratoru 126.592 kuna

Ilustracija Pixabay

Hrvatski podaci o liječenju oboljelih od COVID-19 u bolnicama pokazuju da je ukupni zdravstveni trošak za COVID-19 do kraja prošle sedmice došao do gotovo četiri milijarde kuna kada se uračuna i trošak vakcina, piše u srijedu Jutarnji list.

Nema dvojbe, COVID-19 skupa je bolest u svakom pogledu. Naravno, najskuplji su ljudski životi, ali troškovi liječenja sve više guše zdravstvene sisteme diljem svijeta, pa i Hrvatske. Naime, svakih sedam dana računi za koronu u hrvatskom zdravstvu rastu od 30 do 80 miliona kuna. Sve ovisi o tome koliko je tokom protekle sedmice bilo testiranih, odnosno liječenih u bolnicama te koliko je bilo na bolovanjima.

Najskuplje je liječenje oboljelih koji se liječe izvantjelesnom membranskom oksigenacijom, odnosno na ECMO uređajima. Za svakog takvog pacijenta HZZO bolnicama plaća 209.293 kuna. Za liječenje na respiratoru, dužem od 95 sati, cijena je 118.726 kuna po pacijentu. Tome treba dodati i 7.866 kuna za lijekove pa je tako konačni trošak za liječenje na respiratoru pacijenta s koronom 126.592 kune.

Liječenje lakših pacijenata u bolnici koji nisu morali na respirator, ali su imali upalu dišnih puteva ili komplikacije kao i neki komorbiditet, košta 8.620 kuna, a tome treba dodati i 769 kuna troška za lijekove. Za liječenje pacijenata koji su imali upalu dišnih puteva i bez komorbiditeta liječenje košta 4.843 kuna, a lijekovi još 477 kuna.

I najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje potvrđuju da je COVID-19 bio veliki zdravstveni trošak u ovoj godini. Do kraja 2021. potrošit će se za COVID-19 oko 3,800 milijardi kuna. U tim troškovima za testiranje se potrošilo 1,351 milijardu, a za liječenje oboljelih 1,453 milijarde kuna. Bolovanja su napravila trošak od 230 miliona kuna. Za lijek remdesivir potrošeno je još oko 100 miliona.

Inače, prosjek liječenja pozitivnih pacijenata u bolnicama je 11 dana, piše novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.

Prethodni članakPlenković: Vlada nastavlja ulagati u modernizaciju Hrvatske vojske
Naredni članakPutin proglasio Sjeverni tok 2 spremnim za izvoz plina