Jutarnji list: Za povratak u Hrvatsku 200.000 kuna

Zastava Hrvatske (Ilustracija Pixabay)

Povratnici iz EU, koji u Hrvatskoj žele otvoriti svoj biznis, uz poticaj za samozapošljavanje od 150.000 kuna moći će dobiti i dodatnih 50.000 kuna za povratak, a oni koji unutar države žele preseliti poslovanje iz više razvijenih u manje razvijene krajeve, dobit će dodatni iznos od 25.000 kuna, piše u srijedu Jutarnji list.

Riječ je o potpuno novoj mjeri pod nazivom “Biram Hrvatsku” koju će Vlada, uz sve druge nove aktivne mjere zapošljavanja, predstaviti na sjednici u četvrtak, a Hrvatski zavod za zapošljavanje usvojiti na Upravnom vijeću iduće sedmice. Ukupna vrijednost mjera je milijardu kuna, a moći će se koristiti od 1. januara iduće godine, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

U Ministarstvu rada poručuju da se time želi osigurati kvalificirana radna snaga diljem Hrvatske i to kroz poticaj za povratnike iz EU i poticaj za ekonomsku migraciju iz visokorazvijenih dijelova zemlje u one privredno slabije razvijene.

Uz te nove mjere koje ciljaju da se u Hrvatsku vrate mladi koji su iselili, primjerice, u Irsku, Vlada povećava i iznose za mjere samozapošljavanja u zelenim i digitalnim industrijama na 150.000 kuna, a trajanje te mjere je dvije godine. To se primarno odnosi na prerađivačku industriju, opskrbu električnom energijom, plinom parom i klimatizaciju, djelatnosti sanacije okoliša i građevinarstvo.

Predviđena je i mjera usmjerena na uključivanje mladih na tržište rada kroz pripravništvo kod poslodavca koji posluju u zelenim i digitalnim industrijama. Tom mjerom predviđeno je isplaćivanje mjesečnog paušalnog iznosa potpore koja bi trebala iznositi 50.000 kuna godišnje za zapošljavanje pripravnika sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem i do 60.000 kuna godišnje za osobu visokoškolskog obrazovanja.

Trećom mjerom potiče se zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom, sufinansiranjem troškova njihove plate poslodavcima koji obavljaju zelene i digitalne djelatnosti. Do 45.000 kuna godišnje isplaćivat će se poslodavcima za osobe u nepovoljnijem položaju i do 70.000 kuna za osobe s invaliditetom, piše Jutarnji list.

Prethodni članakU Splitu održan okrugli sto na temu „Bošnjaci – stanje i perspektiva“
Naredni članakMost: Prikupili smo dovoljno potpisa – 400.000