Jutarnji list: Zagreb među deset najzagađenijih gradova na svijetu

Zagađenje zraka (Ilustracija Pixabay)

Zagreb je jučer bio jedan od deset gradova s najzagrađenijim zrakom, objavio je švicarski portal IQAir koji objavljuje podatke o kvaliteti zraka diljem svijeta, piše u subotu Jutarnji list.

Štaviše, jučer u osam ujutro Zagreb je bio među tri najzagađenija svjetska grada, zajedno s pakistanskim Lahoreom i indijskim Delhijem, da bi tokom dana pao na šesto mjesto.

Indeks kvalitete zraka AQI jučer u osam ujutro u našem glavnom gradu bio je 169, a u podne 153, što se smatra nezdravim zrakom za osjetljive kategorije stanovništva.

“Trenutni podaci u Gradu Zagrebu su pokazali povremena prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti PM10 na mjernoj stanici ZG-3 u zadnjih nekoliko dana, no za ukupnu ocjenu onečišćenosti (kategorizaciju kvalitete) potrebno je promatrati cijelu godinu. Povećane koncentracije lebdećih čestica, kao i njihova povremena prekoračenja uglavnom se pojavljuju tokom zimskih mjeseci, odnosno pojavom meteoroloških uvjeta pogodnih za zadržavanje lebdećih čestica (posebno magla, bez pojave vjetra i dr.) te početkom sezone grijanja.

U onečišćenju lebdećim česticama (PM10, PM2,5) značajnu ulogu imaju kućna ložišta i saobraćaj, međutim ovakva situacija je uobičajena za hladnijeg vremena. Na porast koncentracija lebdećih čestica u Gradu Zagrebu utječe i pojava poznata pod nazivom temperaturna inverzija, odnosno porast temperature s visinom”, rekli su Jutarnjem u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Iz Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u preventivnu svrhu savjetuju izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom, posebno uz ceste, osjetljivim grupama građana, uključujući uz ostale djecu, trudnice, starije osobe, oboljele od hroničnih bolesti dišnog i/ili srčano-krvožilnog sistema, donosi Jutarnji list.