Kim Jong Un u novogodišnjoj poruci više o ekonomskom razvoju nego o bombama

Kim Jong Un (Foto Facebook)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un svoju je desetu godinu na vlasti zaključio govorom u kojem je, za razliku od prošlih godina, spominjao fabrike traktora i školske uniforme umjesto nuklearnog naoružanja i SAD-a, pišu državni mediji u subotu. 

Glavni ciljevi Sjeverne Koreje za 2022. bit će pokretanje ekonomskog razvoja i unapređenje života stanovnika, a državu čeka „velika borba na život ili smrt“, rekao je Kim u govoru u petak, na kraju četvrtog plenarnog zasjedanja 8. Centralnog odbora Radničke partije Koreje (WPK) koje je počelo u ponedjeljak.

Taj se susret poklopio s 10. godišnjicom Kimovog preuzimanja zemlje nakon smrti oca 2011. godine.

Kim bi prošle govore za Novu godinu iskoristio za velike političke najave poput diplomatskog angažmana s Južnom Korejom i SAD-om.

No sažeci njegovog govora objavljeni u sjevernokorejskim državnim medijima ove godine ne spominju značajno SAD, osim u referenci na neodređene razgovore o odnosu između dviju Koreja i „vanjska pitanja“.

Govor je naglasio ekonomske probleme s kojima je Kim suočen kod kuće, gdje je samonametnuto zatvaranje granica zbog virusa korona učinilo Sjevernu Koreju izoliranijom nego ikada. Međunarodne organizacije upozoravaju na moguće nestašice hrane i humanitarnu krizu.

„Glavni zadatak koji čeka našu partiju i narod iduće godine je pružiti sigurnu garanciju za implementaciju petogodišnjeg plana i dovesti do iznimne promjene u razvoju zemlje i standardu života“, rekao je Kim.

Većinu svog obraćanja komunistički čelnik iskoristio je za unutrašnja pitanja, poput ambicioznog plana za ruralni razvoj i prehrane stanovnika, školskih uniformi i potrebe borbe protiv „praksi koje nisu socijalističke“.

Državni mediji govore o „razvoju ultramodernih oružanih sustava“ kao najvećeg postignuća u protekloj godini, a Kim je naglasio i kako treba jačati nacionalnu odbranu zbog nestabilne međunarodne situacije.

Kim nije spomenuo američki poziv na razgovore o denuklearizaciji ili južnokorejsku inicijativu o formalnom dovršetku Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine.

Prethodni članakU Gradu Zagrebu od 1. januara 16 gradskih ureda
Naredni članakZabrana prodaje pića u kioscima u Puli još u razdoblju prilagodbe