Klara Dobrev pobjednica prvog kruga predizbora mađarske opozicije

Klara Dobrev

Klara Dobrev, 49-godišnja pravnica koja zagovara bliskije odnose s Evropskom unijom, pobijedila je u prvom krugu predizbora ujedinjene mađarske opozicije koja na izborima iduće godine želi zbaciti premijera Viktora Orbana. 

Dobrev, kandidatkinja lijeve Demokratske koalicije, pobijedila je u prvom krugu pred još jednim lijevim političarem, gradonačelnikom Budimpešte Gergelyjem Karacsonyjem.

Orbanu će se iduće godine, po prvi put od dolaska na vlast 2010. godine, na izborima suprotstaviti ujedinjena opozicija koja uključuje socijaliste, liberale i nekad krajnje desnu, a danas stranku desnog centra Jobbik.

Ankete predviđaju tijesnu utrku između Orbanovog Fidesza i opozicije, piše agencija Reuters.

Orban i Fidesz na vlasti su i zahvaljujući izbornom sistemu koji favorizira velike stranke, iako je na izborima u Budimpešti prošle godine 46-godišnji Karacsony uspio zbaciti vladajuću stranku.

On je na predizborima osvojio 27,3 posto glasova, a Dobrev 34,8. Jedno od njih bit će protukandidat Orbanu.

Odjevena u plave i žute boje EU, Dobrev je kasno u četvrtak rekla da je nakon pravednog prvog kruga spremna za drugu rundu.

“Nećemo se zaustaviti dok ne porazimo Orbana i njegov režim”, rekla je Dobrev, potpredsjednica Evropskog parlamenta koja je obećala boriti se protiv siromaštva i raditi na uvođenju eura.

Karacsony je obećao pravedan porezni sistem i borbu protiv političkih podjela u zemlji.

Na trećem mjestu je završio konzervativac Peter Marki-Zay, gradonačelnik južnog mađarskog grada Hódmezővásárhelyja. Glasalo je više od 633.000 ljudi diljem Mađarske. Predizbori se nastavljaju idući mjesec.

Dobrev je kandidatkinja stranke koju predvodi njezin suprug, bivši mađarski premijer Ferenc Gyurcsany koji je u snimci koja je procurila 2006. priznao da je lagao o ekonomiji kako bi pobijedio na izborima.

Orban opoziciju, posebno Karacsonyja i Dobreva, naziva Gyurcsanyjevim marionetama.

Prethodni članakBh. košarkaš Džanan Musa: Dolazak u Španiju bio je dobar potez, sretan sam u Breogranu
Naredni članakTomašević ispravlja nepravdu učinjenu nacionalnim manjinama?