Koalicijske snage predvođene SAD-om okončale borbenu misiju u Iraku

Irak

Snage predvođene SAD-om okončale su svoju borbenu misiju u Iraku te sve preostale trupe sada imaju obučnu ili savjetodavnu ulogu, kazali su u četvrtak zapovjednici iračke vojske i časnici koalicijskih snaga.

Zapadni diplomati i dužnosnici zaduženi za sigurnost neslužbeno priznaju da to gotovo neće utjecati na broj vojnika koji su i dalje raspoređeni u Iraku. Trenutno ih je nešto više od 2.000 i posljednjih godina te su snage vrlo ograničeno učestvovale u nekoj borbenoj operaciji.

Koalicijske snage predvođene SAD-om počele su svoju misiju 2014. godine, sa zadatkom da poraze Islamsku državu (IS) nakon što je ta ekstremistička grupa zauzela golema područja Iraka i Sirije.

Nakon poraza 2017. godine, IS više nije u stanju kontrolirati ta područja no vodi sukob niskog intenziteta te redovno ubija iračke vojnike i civile u zabačenim planinskim i pustinjskim područjima.

“Kako upravo završava naša borbena uloga, ovdje ostajemo da savjetujemo, pomažemo i obučimo Iračke sigurnosne snage (ISF) na poziv Republike Irak”, rekao je zapovjednik koalicijskih snaga, generak bojnik John W. Brennan.

Irački zapovjednik Abdul Amir al-Shammari je rekao da su iračke snage spremne razračunati se s prijetnjom IS-a.

“Danas obnavljamo naše partnerstvo s koalicijskim snagama koje sada služe u novom svojstvu – da savjetuju, pomažu i obučavaju naše hrabre vojne ratnike”, rekao je Shammari.

Sporazum o završetku borbene misije u Iraku do kraja 2021. potpisali su u srpnju američki predsjednik Joe Biden i irački premijer Mustafa al-Kadhimi.