Komšić i Džaferović s Linde: Švedska dugoročno podržava integraciju BiH u EU

Komšić, Linde i Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primili su predsjedavajuću OSCE-a i ministricu vanjskih poslova Švedske Ann Linde.

Komšić i Džaferović su izrazili zahvalnost Švedskoj na podršci BiH, posebno u reformskim i integracijskim procesima BiH, kao i u procesu proširenja.

Iskazali su nadu da će Švedska, kao snažan zagovornik proširenja Evropske unije na zapadni Balkan i kao zemlja koja podržava BiH na njenom putu ka evropskim integracijama, taj stav ponoviti i na predstojećem Samitu EU – zapadni Balkan, koji se 6. oktobra 2021. godine održava u Republici Sloveniji.

Ministrica Linde je istaknula da Švedska dugoročno podržava integraciju BiH u EU i njen održivi razvoj. Naglasila je značaj saradnje dvije zemlje,  posebno u oblastima kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije, poštivanje ljudskih  prava, obrazovanje, sloboda medija, rodna ravnopravnost i okoliš.

Tokom susreta razgovarano je i o aktivnostima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju jer u ovoj godini Švedska predsjedava ovom organizacijom.

Predsjedavajuća OSCE-a ministrica Linde je istaknula da su prioriteti u radu odbrana evropskog sigurnosnog poretka i podržavanje sveobuhvatnog koncepta sigurnosti, te doprinos rješavanju sukoba u skladu s međunarodnim pravom.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su iskazali zadovoljstvo saradnjom s Misijom OSCE-a u BiH te istaknuli važnost pojačanog angažmana ove međunarodne organizacije, posebno u segmentima sigurnosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava te obrazovanja.

Razgovarano je i o važnosti parlamentarne saradnje, jer je sastanku prisustvovala i predsjednica Parlamentarne skupštine OSCE-a Margareta Cederfelt.

Bilo je riječi i o Međunarodnom forumu o sjećanju na holokaust i borbu protiv antisemitizma koji će biti održan u Švedskoj 13. oktobra 2021. godine, a pozivi za učešće su upućeni i članovima Predsjedništva BiH.

Sastanku je, uime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovala savjetnica Ana Trišić–Babić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Prethodni članakPredstavljen dokument o istrajnost BiH u NATO integracijama
Naredni članakEMA odobrila treću dozu Pfizer vakcine za osobe starije od 18 godina