Komšić i Džaferović susreli se s Abazovićem: BiH i Crna Gora posvećeni su regionalnoj saradnji

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu s potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Tokom susreta izraženo je zadovoljstvo izuzetno dobrim prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Crne Gore te naglašeno da su obje države posvećene unapređenju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, naveli su iz Predsjedništva BiH.

Komšić i Džaferović su naglasili su da je BiH posvećena aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje i nastavak političkog dijaloga u regiji, te jačanje saradnje u različitim oblastima koje su od posebne važnosti za stabilnost regije. Ponovili su opredijeljenost BiH za rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima kroz dijalog, uz poštovanje načela vanjske politike BiH, kao i načela koja su sastavni dio međunarodnog prava. Istakli su spremnost BiH za konstruktivan i kontinuirani dijalog u cilju ostvarivanja napretka u rješavanju otvorenih pitanja.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora ostvaruju svestranu institucionalnu saradnju u različitim oblastima, posebno na političkom nivou, u jačanju regionalne saradnje te u segmentu ugovorne regulative. Istaknuta je spremnost za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, infrastrukturnog povezivanja, energetike, turizma, nauke, kulture i obrazovanja. Razgovarano je i o značaju infrastrukturnih projekata, poput rekonstrukcije ceste Foča – Šćepan Polje, izgradnji Jadransko-jonske autoceste, što su, kako je rečeno, pretpostavke za jačanje robne razmjene i iskorištavanje turističkih potencijala obje zemlje.

Govoreći o vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu članstva u Evropskoj uniji i NATO-u, naglašeno je da će to doprinijeti trajnoj stabilnosti i napretku regije. Bilo je riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji nakon izbora u Crnoj Gori i tranziciji vlasti, položaju manjina u Crnoj Gori te drugim temama.

Članovi Predsjedništva BiH Komšić i Džaferović su izrazili zahvalnost Skupštini Crne Gore koja je u junu ove godine usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore je zahvalio na prijemu članovima Predsjedništva BiH. Kazao je da će prisustvovati obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici, a na čelu brojne delegacije bit će crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Naglasio je da Vlada, narod i građani Crne Gore poštuju i prihvataju istinu i prošlost te da na tim temeljima grade budućnost svoje zemlje, zaključuju u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Prethodni članakGodišnji izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici: Srbija predstavlja centar negiranja genocida u regionu
Naredni članakU Sarajevu odana počast koloni s tabutima žrtva genocida u Srebrenici