Komšić od EU traži hitno odobravanje kandidatskog statusa za BiH

Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u utorak je od čelnika Evropske unije zatražio da se njegovoj zemlji hitno odobri status kandidata za članstvo u Uniji uz obrazloženje kako sadašnja kriza na evropskom kontinentu, prouzročena ruskom agresijom na Ukrajinu, snažno potiče na poduzimanje tog koraka.

“Slobodan sam vas zamoliti da u okviru institucija EU stavite u razmatranje mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH”, stoji u Komšićevom pismu upućenom na adrese predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella te evropskog povjerenika za politiku susjedstva i proširenje Olivera Varhelyja.

BiH je zahtjev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji podnijela još 2016. godine, a Evropska komisija je 2019. sastavila popis od 14 prioriteta koje bi trebalo ispuniti da bi se na taj zahtjev pozitivno odgovorilo.

No vlasti u BiH od tada nisu učinile ništa zbog destabilizirajućih faktora unutar same države, a zbog unutrašnjih prijepora i opstrukcija nije osiguranaa čak ni provedba naknadno “skraćenog” popisa prioriteta, koji se svodio na usvajanje novih zakona o javnim nabavkama, izbjegavanju sukoba interesa te o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Komšić je u pismu od utorka potvrdio kako su svi u BiH svjesni tog problema, no ističe kako su se okolnosti bitno promijenile nakon agresije Rusije na Ukrajinu pa bi EU sada trebala razmotriti ranije zahtjeve u odnosu na BiH, tim prije što je ta zemlja pokazala spremnost da svoju vanjsku politiku uskladi s onom EU u odnosu na Rusiju.

“Dopustite da u ime građana BiH, zajedno s brojnim drugim zemljama, opasnu političku i vojnu aktivnost Rusije ocijenim neprihvatljivom, posebno jer se takva politika nalazi izvan normi međunarodnog javnog prava”, napisao je Komšić.

Istakao je da je sada kada jedna velika zemlja, koristeći svoje vojne potencijale, nastoji zauzeti i podčiniti susjednu zemlju, više nego ikada je potrebno evropsko jedinstvo i jasan signal da je Zapadni Balkan dio Evrope, a države koje ga čine nedvojbeno buduće članice EU.

“Dodjelom kandidatskog statusa BiH stvorio bi se novi ambijent i dala još jedna potvrda o nepodjeljivosti i suverenosti moje zemlje, a onda bi to svakako imalo niz pozitivnih učinaka na sveukupnu sigurnost i stabilnost BiH, a time i cjelokupne regije Zapadnog Balkana”, stoji u Komšićevom pismu.

BiH je, uz Kosovo, jedina država Zapadnog Balkana koja još nema status kandidata za članstvo u EU.

Prethodni članakVijeće Evrope: Rat donosi posebne oblike nasilja prema ženama
Naredni članakUkrajinski vojnici u Odesi poklanjaju cvijeće za Dan žena