Komšić prisustvovao programu obilježavanja 75. godišnjice UNESCO-a

Željko Komšić i Audrey Azoulay

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je programu obilježavanja 75. godišnjice UNESCO-a u okviru 41. zasjedanja Generalne konferencije ove UN-ove organizacije u Parizu.

Komšić je zahvalio generalnoj direktorici UNESCO-a Audrey Azoulay i čestitao obilježavanje ovog značajnog jubileja organizacije s kojom BiH ima uspješnu saradnju od 1995.

Posebno je istakao važnost aktuelnog pojekta iz oblasti obrazovanja, a koji zajednički implementiraju UNESCO, UNICEF i Međunarodna organizacija za rad u BiH u saradnji s institucijama naše zemlje.

“Nažalost, pandemija COVID-a 19 nanijela je ogromne štete u svim sferama društva u našoj zemlji, pa tako i u obrazovanju. Projekt pod nazivom ‘Osmislimo obrazovanje ponovo’ ima za cilj kreirati kvalitetnije obrazovanje djece tokom i nakon pandemije. Značajna je činjenica da je projekt BiH, za koji je aplicirala zajedno s još 149 zemlja svijeta, prepoznat kao izuzetno kvalitetan, te da je samo 18 zemalja prošlo i dobilo finansiranje iz posebnog fonda, među kojima je i naša zemlja. Svjedoci smo zatvaranja svih obrazovnih institucije u proteklom periodu što je ostavilo nesagledive posljedice na našu djecu i njihovo obrazovanje”, rekao je Komšić.

Dodao je da je taj projekt finansiran iz posebnog fonda koji je osnovao Generalni sekretar UN-a za podršku procesima oporavka od COVID-a 19, te da će znatno pomoći BiH prilagoditi se novim načinima rada, a pogotovo najosjetljivijim kategorijama društva, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.