Komšić traži da BiH slijedi politiku sankcija EU, Dodik hvali Putina

Članovi Predsjedništva BiH (Foto Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u ponedjeljak je zatražio da se diplomatska mreža BiH u odnosu na ukrajinsku krizu ponaša u skladu s međunarodnim pravom, uz potporu sankcijama, no član državnog vrha iz reda srpskog naroda Milorad Dodik tome se usprotivio hvaleći ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Znam Putina i on je veoma odgovoran i veliki državnik”, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci komentirajući poruku koju je ranije tokom dana vlastima u BiH uputio šef Delegacije EU Johann Sattler ističući kako BiH kao država koja želi postati članicom Unije ima obavezu slijediti njenu vanjsku politiku, pa tako i provoditi sankcije nametnute Rusiji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić odmah je potom poslao instrukciju ministrici vanjskih poslova Biseri Turković da provodeći vanjsku politiku zemlje to treba činiti vodeći se odredbama Povelje UN koja zabranjuje napad na međunarodno priznate države, ali i obavezama preuzetim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU. U njemu stoji kako BiH treba poduzimati korake kako bi se unaprijedila zajednička stajališta o sigurnosti i stabilnosti u Evropi, uključujući saradnju u područjima obuhvaćenim zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

“Smatram kako je stoga nepotrebno glasanje u Predsjedništvu BiH o tome treba li ili ne treba ispunjavati međunarodne obveze”, napisao je Komšić u instrukciji čiju su sadržaj prenijeli lokalni mediji.

No Dodik je gotovo istovremeno novinarima u Banjoj Luci tumačio kako BiH zapravo nema stajalište o ukrajinskoj krizi jer o tome nije bilo formalne rasprave.

Kazao je kako on lično podupire teritorijalni integritet svih država pa tako i Ukrajine, ali je odlučno protiv sankcija Rusiji poručivši kako se u sadašnjem sukobu ne treba svrstavati.

“Mi ćemo ostati potpuno neutralni, nećemo se pridruživati sankcijama EU niti bilo koga”, kazao je Dodik tvrdeći kako zapravo nigdje ne piše da BiH mora do kraja pratiti politiku EU. Napao je i visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella zbog upozorenja da se sadašnji sukobi mogu preliti i na Zapadni Balkan. Dodik tvrdi kako Borrell samo “širi proturusku propagandu”.

Na kraju je poručio izbjeglicama iz Ukrajine da “ne dolaze u BiH jer će im tamo biti još gore nego u njihovoj zemlji”.