Kopenhagen na vrhu liste najsigurnijih gradova svijeta

Kopenhagen

Kopenhagen je najsigurniji svjetski grad, prema indeksu koji je objavio Economist Inteligence Unit (EIU) iz Londona, a u kojem je rangirano 60 međunarodnih odredišta na osnovu digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i lične sigurnosti, kao i zaštite okoline, što je nova kategorija uvedena ove godine.

Glavni grad Danske je prvi put proglašen najsigurnijim gradom na svijetu, postigavši 82,4 boda od 100.

“Jedan od ključnih faktora koji Kopenhagen čini tako sigurnim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižem nivou u više od desetljeća”, kaže gradonačelnik Kopenhagena Lars Weiss.

Kopenhagen, također, karakteriziraju velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mješoviti grad, u kojem se i pomoćnica za čišćenje i direktor susreću u lokalnom supermarketu i imaju djecu u istoj školi.

Kanadski Toronto zauzeo je drugo mjesto s 82,2 boda, dok je Singapur treći s 80,7 bodova.

Iako je Sydney zauzeo četvrto mjesto s 80,1 bodom, australski grad bio je na vrhu kategorije digitalne sigurnosti, dok je Tokiju dodijeljeno 80 poena, čime je japanski grad pao na peto mjesto.

Nizozemski Amsterdam je šesti, dok je novozelandski Wellington zauzeo sedmo mjesto.

Melbourne je na osmom mjestu, dok je švedska prijestolnica Stockholm deseta.

Na dnu liste su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venecuelanski Karakas, pakistanski Karači i Jangon u Mijanmaru, prenosi Al Jazeera.