Kraljica Elizabeta u nedjelju će biti 70 godina na prijestolju

Elizabeta II (Foto Anadolija)

Kraljica Elizabeta II u nedjelju će postati prva britanska vladarica koja je na prijestolju bila 70 godina, čime će početi godina njezina platinastog jubileja. 

No historijski datum neće biti obilježen velikom ceremonijom jer 95-godišnja kraljica godišnjicu očeve smrti tradicionalno provodi u privatnosti.

Njena vladavina započela je u dobi od 25 godina kad u zabačenom dijelu Kenije sa svojim suprugom princem Filipom saznala za smrt oca, kralja Đure VI.

Od tada je postala jedini konstantni akter u razdoblju brzih društvenih i političkih mijena, poglavar savremene Velike Britanije i živa veza s njenom poslijeratnom i carskom prošlošću.

Kraljica, prema anketama redovno najpopularniji članica kraljevske porodice, otputovala je 23. januara na svoje golemo imanje Sandringham na istoku Engleske.

Ne očekuje se da će biti njenih javnih istupa u nedjelju, u skladu s tradicijom.

No četiri dana svečanosti predviđena su za početak juna, uključujući vojnu paradu, muzički koncert, ulične proslave, masovni piknik i „platinasto puding takmičenje”.

Izrađene su i posebne, prigodne kovanice kako bi se obilježila dosad nezabilježena godišnjica.

Na imanju Sandringhamu kraljica odsjeda u peterosobnoj kući Wood Farm, u kojoj je često boravio njen pokojni suprug nakon što se povukao iz javnog života 2017. godine.

Prema britanskim medijima, princ Filip je tamo svoje vrijeme provodio čitajući, slikajući i šećući, u skromnijoj okolini, daleko od sluga i kraljevske pompe.

Imanje veliko 8.100 hektara, blizu sjeverne obale u okrugu Norfolku, kraljici je priraslo srcu. Često ga je koristio i kraljičin otac, Đuro VI, koji je ondje umro od raka pluća u 56. godini.

Imanje je također bila omiljena rezidencija njenog djeda, kralja Đure V, koji je također ondje umro, ali i Elizabetine prabake, kraljice Aleksandre.

Nakon Filipove smrti u aprilu prošle godine, kraljica se vratila javnom životu i službenim dužnostima, uključujući i primanje svjetskih vođa na samitu G7 u Cornwallu na jugozapadu Engleske.

No morala je usporiti na savjet svojih ljekara nakon što je u oktobru noć provela u bolnici i time izazvala zabrinutost javnosti.

Otad je uglavnom bila u dvorcu Windsoru i tek nekoliko puta istupala u javnosti.

Posljednji je put to učinila prije više od mjesec u svojoj godišnjoj (snimljenoj) božićnoj poruci, kada je odala osobnu počast pokojnom suprugu, s kojim je u braku bila 73 godine.

Odmor

Samo su tri vladara u svjetskoj historiji vladala više od 70 godina.

Francuski “Kralj Sunce” Luj XIV vladao je 72 godine i 110 dana, od 1643. do 1715. godine. Kralj Tajlanda Bhumibol Adulyadej na prijestolju je bio 70 godina i 126 dana, tj. od 1946. do 2016. godine.

Ivan II, lihtenštajnski knez, vladao je 70 godina i 91 dan, od 1858. do 1929. godine.

Sandringham bi Elizabeti mogao pružiti malo odmora nakon skandala koji uključuje njenog drugog i navodno omiljenog sina princa Andrewa, što je zasjenilo njen jubilej.

Kraljica mu je sredinom januara oduzela počasne vojne naslove i humanitarne obaveze, u vrijeme kada se Andrew suočava s tužbom za spolno uznemiravanje u SAD-u.

Tim je potezom zapravo uklonjen iz javnog života, a svrha je zaštiti kraljevsku porodicu od bilo kakvih štetnih otkrića i posljedica.

Šezdesetjednogodišnji princ Andrew snažno poriče optužbe, ali njegovom je ugledu naštetilo druženje s osuđenim seksualnim prestupnikom Jeffreyem Epsteinom i Ghislaine Maxwell.

Prethodni članakPredsjednik CIK-a BiH: Opći izbori bit će održani 2. oktobra
Naredni članakS akšamom nastupila mubarek noć Lejletu-r-regaib