Krivokapić u posjeti BiH: Izrazio žaljenje za žrtve Srebrenice

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem o unapređenju ekonomskih odnosa, putu ka Evropskoj uniji i pandemiji koronavirusa.

Današnji susret prvi je susret novoformirane Vlade Crne Gore i Vijeća ministara BiH, a,  nakon sastanka je ocijenjeno da je potrebno da dvije zemlje sarađuju, što je preduvjet  da svima bude bolje.

Sugovornici su saglasni da je prioritet između dvije zemlje unapređenje infrastrukture i na tom fonu izgradnja puta od Foče do Šćepan Polja, a kao drugi prioritet istaknuto je olakšavanje i ubrzanje prelaska državnih granica.

Krivokapić i Tegeltija kažu da će se pokušati uskoro riješiti i pitanje graničnog prijelaza na Zubcima na način da obje granične policije koriste bh. prijelaz i rade zajednički barem tokom turističke sezone kako bi se ubrzao prelazak granice.

– Najveći prioritet mora biti ekonomska saradnja. Moramo ove prostore učiniti drugačijim, boljim, kvalitetnijim za živo,t što se može samo jačanjem ekonomije i uklanjanjem prepreka. Crna Gora s BiH nema spornih pitanja i čim toga nema onda su vam sva vrata otvorena – kazao je Krivokapić.

Na pitanje o usvajanju rezolucije o zabrani negiranja genocida u Parlamentu Crne Gore, Krivokapić je kazao:

– Meni je svaka žrtva, posebno koja se dešava na ovim prostorima, velika i odnos prema žrtvama mora da bude takav, da vrlo često kažem kako su me to Jevreji naučili, da onaj koji je spasio jedan život, on je spasio čitav svijet. Ta poruka mora da bude naša zajednička. Ta rezolucija je već na neki način usvojena 2009. godine kao Deklaracija. Nemojte mi zamjeriti, najgore što se dešava na ovim prostorima, da te žrtve koje su nenadoknadive za porodice, da se danas ponovo koriste u političke svrhe. Politika koja je možda saučesnik, direktni, ili indirektni, tih dešavanja, danas pokušava da nešto promijeni. Ne da bi se kajali, jer svaka žrtva je vrijedna našeg odnosa koji mora da bude takav da nas gane, a ne da bi se koristile u bilo kakve svrhe. Moj odnos prema Srebrenici je jasan i ja sam zbog Srebrenice krenuo u proces razrješenja jednog ministra, iako sam znao da to može da bude pokušaj rušenja Vlade, ali meni je važniji bio Sporazum koji sam potpisao, sa tri lidera koalicije od toga koliko će trajati Vlada, da se do kraja držim onoga što sam potpisao – naveo je Krivokapić.

Istakao je kako on ne kalkuliše kada je ta tema u pitanju.

– Želim da izrazim žaljenje za svim žrtvama koje treba da nas opomenu, da nas upozore, da nauče da budemo drugačiji. Ne znam da li će da bude usvojena ta rezolucija. Ovo je prva Vlada koja nije ništa dirigovala Skupštini, do sada je Vlada bila nadređena Skupštini, a ne obrnuto – navodi Krivokapić.

Istakao je da nema toga rata koji je vrijedan, koji se vodi iz ovog ili onog razloga, da je pomirenje važnije od bilo kakve svađe, da naši pogledi koji su nekada i pogledi mržnje, ne nose nikome dobro.

– Jedina poruka je poruka ljubavi, ako toga nema onda ćemo mi trovati generacije – zaključio je Krivokapić.

Tegeltija se osvrnuo na vanjskotrgovinsku razmjenu dvije zemlje koja je tri godine bila oko 450 miliona KM, ali je tokom pandemije smanjena za 25 posto, a jedan od najvećih razloga zašto vanjskotrgovinska razmjena nije na većem nivou je upravo pitanje infrastrukture.

– Povezivanje Sarajeva i Podgorice vrlo je važno, a prva faza u tome je rekonstrukcija puta Foča-Šćepan Polje. Taj projekat je stavljen u prioritete za BiH. Nadamo se da ćemo ove godine potpisati ugovor za izgradnju puta, koji bi trebao biti završen u naredni dvije ili tri godine – istaknuo je Tegeltija.

Kako je kazao, Evropska unija je mjesto na koje obje zemlje žele stići, što je njihov prirodni put. Tegeltija je pozvao Evropsku uniju da ne dozvoli da uvjete za to postavljaju oni koji slabo poznaju stanje u dvijema zemljama, kako bi zapadni Balkan što prije postao dio Evropske unije.

Najavljeno je da bi trebala biti organizirana i zajednička sjednica Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kakvih ranije nije bilo.

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je tokom otvorenog razgovora s Krivokapićem izrazila zadovoljstvo činjenicom da Bosna i Hercegovina i Crna Gora nemaju međusobnih otvorenih pitanja. Naglašena je spremnost da dvije zemlje aktivno sarađuju i potpomažu se na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i zajedno rade ne samo na bilateralnom nego i na multilateralnom planu.

Danas je istaknuto da postoji ogroman prostor da se jačaju i šire privredne veze između BiH i Crne Gore a prioritetan zadatak bilo bi vraćanje trgovinske razmjene na nivo od prije pandemije te njeno unapređenje.

Danas je također rečeno da je za unapređenje sveukupnih odnosa dvije prijateljske zemlje vrlo bitno konačno pristupiti realizaciji krupnih putnih infrastrukturnih projekata. Prioritet je, kako je naglašeno, svakako završetak kvalitetnog puta koji će povezati Sarajevo, Podgoricu i Tiranu što podrazumijeva prije svega sanaciju dionice između Broda na Drini i Šćepan Polja a pomenuti su i drugi projekti – rad na Jadransko-jonskom autoputu i željezničkoj pruzi Čapljina – Nikšić, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Prethodni članakHrvatska od početka juna popušta epidemiološke mjere
Naredni članakKobni 24. maj u Kozarcu: Dan kada su počeli masovni zločini nad Bošnjacima