Kuba prva u svijetu protiv korone vakciniše i djecu od 2 do 11 godina

Zemlje poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Venecuele izvijestile su da planiraju vakcinisati i mlađu djecu, no Kuba je to prva realizirala

Vakcina Abdala

Kuba je u ponedjeljak postala prva država svijeta koja je vakcinisala djecu u dobi od dvije godine i stariju vakcinom protiv COVID-19, pri čemu je korištena domaća vakcina koju još nije odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Država s 11,2 miliona ljudi kani vakcinisati svu djecu prije ponovnog otvaranja škola, većim dijelom zatvorenih još od marta 2020. godine.

Nova školska godina počela je u ponedjeljak, ali se nastava odvija putem televizijskih programa, s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu, prenosi Hina.

Nakon što je dovršila klinička ispitivanja na maloljetnicima svojim vakcinama Abdala i Soberana, Kuba je u petak počela s kampanjom vakcinacije djece u dobi od 12 godina i onih starijih.

U ponedjeljak je počela distribucija vakcina za dobnu skupinu od 2 do 11 godina u centralnoj pokrajini Cienfuegos.

U još nekoliko država svijeta odobreno je imuniziranje djece u dobi od 12 godina naviše, a neke provode ispitivanja na mlađoj djeci.

Zemlje poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Venecuele izvijestile su da planiraju vakcinisati i mlađu djecu, no Kuba je to prva realizirala.

Čile je u ponedjeljak odobrio kinesku vakcinu Sinovac za imuniziranje djece u dobi od šest do 12 godina.

Kubanske vakcine protiv COVID-19 prve su razvijene vakcine u zemljama Latinske Amerike, no nisu prošla međunarodnu znanstvenu recenziju.

Temelje se na rekombinantnoj proteinskoj tehnologiji, istoj onoj koju su koristili američki Novavax i francuski Sanofi. Oba čekaju odobrenje WHO-a.

Za razliku od brojnih drugih cjepiva rekombinantna DNK cjepiva ne zahtijevaju skladištenje na ekstremno niskim temperaturama.

Većina škola na Kubi zatvorena je još od marta 2020. godine. Ponovno su otvorene na samo nekoliko sedmica krajem prošle godine, ali su u januaru ponovno zatvorene.

Na Kubi je u posljednjih nekoliko mjeseci evidentiran golem broj zaraženih virusom, što čini ogroman pritisak na zdravstveni sistem zemlje.

Od 5.700 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze, koliko ih je na Kubi zabilježeno od početka izbijanja pandemije, gotovo pola ih je evidentirano u posljednjih mjesec dana.