Kurban-bajramski namaz u Zagrebačkoj džamiji

(Stipe Majić - Anadolu Agency)
Kurban-bajramski namaz u Zagrebačkoj džamiji klanjan je u džamijskim prostorijama, ali većina vjernika smjestila se zbog epidemioloških mjera u džamijskom haremu.

Namaz je u Zagrebačkoj džamiji predvodio imam hafiz Aziz ef. Alili, a vjernicima je pročitana kurban-bajramska hutba muftije Aziza ef. Hasanovića koji je ukazao na važnost simbolike žrtve kurbana u jačanju spremnosti na žrtvu i odricanje te međuljudskih i međususjedskih odnosa.

„Vjernička misija na ovome svijetu jeste pomagati ljudima, onim koji su u potrebi. Kurban najdirektnije razvija taj osjećaj žrtve za drugoga”, poručio je u hutbi muftija Hasanović.

Muftija je ukazao na činjenicu da hadž drugu godinu zaredom zbog pandemije može obavljati samo određeni broj vjernika.

„Prednost je data zdravlju u odnosu na hadžski ibadet jer je zdravlje ljudi preče od hadžskog ibadeta. Tako razumijevamo i islam gdje je čovjek, njegov integritet i zdravlje u središtu pozornosti”, poručio je muftija.

Pozvao je vjernike da se solidariziraju s 11 posto svjetskog stanovništva koje trpi glad, s onima koji su pogođeni gubitkom imovine u nedavnim poplavama u Europi te s obiteljima nastradalih.

„Neodgovorno je odbiti cijepiti se i ugroziti sebe i druge, ali i ugroziti normalno funkcioniranje zajednice i društva, kao što je neodgovorno ignorirati apele struke za očuvanje okoliša koje direktno utječe na klimatske promjene. Znanost i struku treba cijeniti i poštovati”, poručio je muftija Hasanović.

Podsjetio je vjernike da se u Hrvatskoj uskoro provodi popis stanovništva te ih pozvao da se odazovu i doprinesu punini identiteta.

Kurban-bajramski namaz iz Zagrebačke džamije uživo je emitiran na stranicama Islamske zajednice.

Centralni Kurban-bajramski namaz klanjan je u Riječkoj džamiji, a molitvu je, uz izravan prijenos putem Hrvatske radiotelevizije predvodio muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović.