Kvaka Slobodne Dalmacije: Željeli uvrijediti Turke pa Hrvate uporedili s talibanima

„Amerikanci su se povukli iz Afganistana, nakon dvadeset godina, s mršavim rezultatom – gdje si bio, što si radio, nigdje ništa – a nekako istodobno, što je prošlo prilično nezapaženo, i Turci su se povukli iz Šibenika. I dok o Afganistanu svi sve znaju, pričaju i komentiraju, o prodaji turskog hotela D-Resort u Mandalini hrvatskim mirovinskim fondovima – nitko ništa“, početak je teksta „Slobodne Dalmacije“ u kojemu otkrivamo svu raskoš orijentalističkog duha nabijenog predrasudama.

Jesu li urednik i autor željeli samo privući pažnju pozivajući se na ognjištarski strah od Osmanlija nije poznato. No, ono što je sigurno jeste da su pokazali do koje mjere bez ikakvih sankcija barataju predrasudama i šovinističkim diskursom kada su investitore identificirali sa nekom invazivnom silom.

„Nakon Zadra, Turci se povlače i iz Šibenika: Hotel Dogus grupe u Mandalini bez revolucije prešao u hrvatske ruke!“, tendenciozan je naslov teksta u kojemu se krije i jedna nezgodna „kvaka“.

Naime, uporedba nije uspjela jer iako su željeli turskog investitora izjednačiti s osmanskom prijetnjom koja je na koncu propala, „Slobodna Dalmacija“ je ustvari Hrvate postavila u poziciju talibana. Odnosno, računica je jednostavna – ako su se Turci povukli iz Hrvatske kao Amerikanci iz Afganistana to znači da su Hrvati talibani koji su vratili svoj hotel bez revolucije.

Iako su očito nevješti autor i uredništvo upali u zamku vlastitih predrasuda treba reći i to da se u tekstu ističe i samoironijski stav koji je pohvalan i na mjestu:  „Dogus grupa je u deset godina uložila u Hrvatsku 270 milijuna eura, a zaposlila oko 350, uglavnom domaćih radnika. S njima smo, dakle, mi u Hrvatskoj višestruko profitirali, čak i sad kad su odlazili, ali čisto sumnjamo da su i Turci tako prošli s nama – i Dogus grupa, ali i banke koje su ih kreditirale u njihovoj ekspanziji…“

Screenshot spornog teksta
Prethodni članakVIDEO/Predsjednik turskog Diyaneta dao punu podršku IZ Hrvatske
Naredni članakNegiranje se nastavlja: Izvještaj Rs-a o Srebrenici ne polazi od činjenica