Amerikanci oduševljeni: Pokazano da su Oružane snage BiH operativne i sposobne

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović prisustvovali su danas Danu visokih zvanica u okviru Vježbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država "Brzi odgovor 21/Immediate response 21" na Manjači

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske Sjedinjenih Američkih Država danas su na poligonu Manjača organizirali pokaznu vježbu u okviru zajedničke višednevne akcije “Brzi odgovor 21” na Dan visokih zvanica.

Vojna vježba se održava na poligonima Manjača i Glamoč te u kasarni Dubrave, u periodu od 17. maja do 2. juna. Njom rukovode zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM). U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Vježbom “Branilac Evrope 21” šalje se jasna poruka potencijalnim agresorima da će SAD stati ne samo iza članica NATO-a, već i iza svih drugih partnera i saveznika, uključujući BiH.

Vježba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga usredotočenih na izgradnju “operativne spremnosti i interoperabilnosti između NATO saveznika i partnera”.

Sudionicima Dana visokih zvanica prikazan je dio zajedničkih operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH i SAD-a na terenu, uz elemente podrške iz zraka.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izrazio je zadovoljstvo onim što je pokazano na poligonu Manjače te zahvalio Vladi i Armiji SAD-a što su odlučili da s Oružanim snagama BiH učestvuju u vježbi i da se pokaže da su Oružane snage BiH u potpunosti opravdale ono što se zove najuspješnijom reformom u BiH od Dejtona do danas.

Današnjom vježbom, dodao je, na praktičan način pokazano je da su Oružane snage BiH s punim stepenom borbene gotovosti, da su operativne i sposobne da izvršavaju misiju koju po Zakonu o odbrani BiH imaju.

– To je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, učešće u međunarodnim mirovnim misijama, borba protiv terorizma i pomoć stanovništvu tokom elementarnih nepogoda. Reforma odbrane je dala svoje puno opravdanje – kazao je Džaferović.

U obraćanju okupljenima na Manjači član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je divljenje naporima da se u Bosni i Hercegovini pokažu najviši vojni standardi koje pred BiH postavlja intencija da jednoga dana postane punopravna članica NATO saveza.

Podsjetio je da je prije godinu i pol u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine donesen Program reformi, čime je odgovoreno na poziv NATO saveza da BiH aktivno učestvuje u Akcionom planu za članstvo (MAP).

– Poznato je da se u MAP-u učestvuje samo na jedan mogući način, a to je kroz podnošenje godišnjih nacionalnih programa, koje za BiH ima svoje specifično ime – Program reformi i da se kroz taj godišnji nacionalni program ispunjavaju složeni kriteriji i standardi koji se pred nas stavljaju – dodao je.

Napominje da je time započeta konačna putanja prema članstvu u NATO savezu, tako što će BiH svake godine podnositi novi Program reformi i raditi predano na ispunjavanju svih standarda do trenutka kada NATO savez ne procijeni da su ispunjeni svi traženi kriteriji i standardi te pozove BiH u članstvo NATO-a.

Komšić napominje da je zbog toga današnja vojna vježba sa američkim partnerima veoma važna, jer su u njoj pokazuje da je BiH spremna ispuniti i dio kriterija koji se tiču interoperabilnosti Oružanih snaga te da se kroz učešće u najsloženijim vojnim akcijama i postupcima može uklopiti u veće vojne sisteme.

– Brzi odgovor je najbolji odgovor onim koji postavljaju kojekava pitanja, ali i najbolji pokazatelj smjera u kojem treba ići, a to je kolektivna sigurnost u okviru NATO saveza. Iz tih razloga, Predsjedništvo BiH je jednoglasno odobrilo učešće Oružanih snaga BiH u toj vježbi – poručio je Komšić.

Kazao je i da učesnicima vježbe duguje zahvalnost, jer onim što su pokazali zapravo su potvrdili namjere da BiH nepobitno ide ka članstvu u NATO savezu, a američkim partnerima da su Oružane snage BiH sve spremnije za prihvatanje obaveza koje proizlaze iz članstva u toj vojnoj nadnacionalnoj organizaciji.

Izražavajući ponos za pokazano, Komšić je kazao da se slična stvar pokušava uraditi kada je u pitanju ispunjavanja kriterija i prioriteta koji bi BiH doveli do kandidatskog statusa za Evropsku uniju.

– No, svjedoci smo da postoje one snage, najčešće političke, koji svoje lične interese i namjere, stavljaju iznad interesa građana Bosne i Hercegovine, a taj interes građana ove zemlje je svakako okrenut prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji – upozorio je Komšić.

Komšić kaže i da je tim arhaičnim i prevaziđenim snagama otpora prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, danas poručeno da je njihovo vrijeme odavno prošlo, da oni predstavljaju prevaziđenu prošlost, te da je u interesu samo budućnost ove zemlje i svih njenih građana.

Istaknuo je da je interes građana BiH bolji i sretniji život te želja da osjećaju sigurnost u svojoj zemlji bez straha da će se probuditi aveti prošlosti i kroz davno prevaziđene politike kolektivnih identiteta pokušati destabilizirati državu.

Zato je, kaže, važno s Manjače poručiti da nema mjesta za politike stalne tenzije, nesigurnosti i destabilizacije, jer je u interesu svih budućnost novih generacija i to kako im osigurati kvalitetno i stabilno okruženje u Bosni i Hercegovini za dobar, sretan i uspješan život.

– Kada pogledam vaše rezultate u ovoj vojnoj vježbi, onda sam još uvjereniji da imamo dobre pretpostavke da učinimo taj važan iskorak stvorimo takve uvjete za graane BiH s našim parterima iz međunarodne zajednice koja nam pomaže i podržava nas u našim nastojanjima – zaključio je Komšić.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao je danas da su svi izazovi koje vježba zahtijevala savladani i ciljevi ispunjeni te je čestitao učesnicima na uspješno odrađenim zadacima.

Učesnici, kazao je, nisu samo oni koje je zvanice i šira javnost imala priliku vidjeti na poligonu, nego i mnogo veći broj onih koji su bili uključeni u planiranje pripremu od Banje Luke, Sarajeva, Stuttgarta i Washingtona.

Komandant Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku general Christopher Cavoli izrazio je zadovoljstvo napretkom napravljenim u BiH, dodajući da nije lako organizirati ovakvu vježbu te da su Oružane snage BiH uradile dobar posao.

– Tokom vježbe smo prikazali pravu interoperabilnost. Imao sam dvogled i teško mi je bilo prepoznati ko su pripadnici Oružanih snaga BiH, a ko Vojska SAD-a. Ove vježbe su važne da bi doprinijele tome da BiH doprinose očuvanju teritorijalnog integriteta BiH i stabilnosti u regionu – naglasio je.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson naglasio je da je ovo najveće angažiranje trupa Vojske SAD-a još od misije EUFOR-a i pokazatelj očuvanja stabilnosti i mira u BiH.

Podvukao je da snaga uvijek leži u jedinstvu, a ovakve vježbe grade interoperabilnost i osiguravaju ono što nazivamo sigurnost, dodajući da je to bilo polaganje temelja na kojima je BiH počela graditi svoju sigurnost.

– Vrata NATO saveza su otvorena, put je jasan, a ono što vidimo danas je jačanje partnerstva NATO-a i BiH u smislu provođenja reformi – stava je Nelson, kazavši da su SAD ponosne na napredak BiH te da će ostati posvećen i snažan partner BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

IZVORFENA
Prethodni članakKljučan datum u historiji BiH: Prije 29 godina zastava sa ljiljanima se zavihorila u UN-u
Naredni članakAlen Žunić: U pustinji Bliskog istoka Ingles upravo izvodi prototip grada za Mars