LEKAJ PRLJASKAJ I SREBRENIKOVIĆ: Zajednički iftar potvrdio koaliciju

Vrlo je indikativno da predsjednik SDAH Mirsad Srebreniković razvija zajednički produktivne odnose sa Erminom Lekaj Prljaskaj umjesto da se bavi strategijom kako da se Bošnjaci vrate u Hrvatski sabor. No, očito to nije dio plana SDAH. Zanimljivo jeste da se na fotografiji s iftara pojavljuje i kadar SDAH Ishak Hodžić koji predstavlja Bošnjake u Savjetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Sa terena širom Hrvatske stižu zabrinjavajuće informacije da Lekaj Prljaskaj preko Hodžića praktički disciplinira Bošnjake po manjinskim udrugama sa ciljem da spriječi bilo kakav pokušaj kritičkog preispitivanja vrlo lošeg stanja u kojemu se našla bošnjačka manjina. O „grobarima“ našeg političkog života u Hrvatskoj nedavno je pisao i Bermin Meškić.

Predsjednik SDAH Mirsad Srebreniković jučer je na iftaru u prostorijama SDAH ugostio saborsku zastupnicu albanske, bošnjačke, makedonske, slovenske i crnogorske nacionalne manjine Erminu Lekaj Prljaskaj.

Ona se na svojem Facebooku zahvalila na pozivu i zajedničkom iftaru:

„Dana 29. travnja 2021. godine na poziv predsjednika Stranke Demokratske Akcije Hrvatske gospodina Mirsada Srebrenikovića, sudjelovala sam na zajedničkom iftaru. Ovim putem želim zahvaliti na pozivu te uz želju da vjernici islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj blagdansko vrijeme provedu uz svoje najmilije, u miru, radosti, ljubavi i zajedništvu“, napisala je.

Facebook status Ermine Lekaj Prljaskaj

Vrlo je indikativno da predsjednik SDAH Mirsad Srebreniković razvija zajednički produktivne odnose sa Erminom Lekaj Prljaskaj umjesto da se bavi strategijom kako da se Bošnjaci vrate u Hrvatski sabor. No, očito to nije dio plana SDAH pod vodstvom Mirsada Srebrenikovića. U čemu je tu ustvari riječ nedavno je objasnio nacionalni bošnjački sedmični list „Stav“ u tekstu pod naslovom „Najgori predsjednik najbesmislenije bošnjačke stranke u historiji demokratije“.

„SDAH je bošnjačka politička stranka koja ne obilježava niti Dan nezavisnosti BiH, niti Dan državnosti BiH, niti Dan Bošnjaka, niti sjećanje na Genocid u Srebrenici, niti Dan bijelih traka, niti Bajram, niti pravi iftare za članstvo. Zapravo, ne postoji niti jedan element identiteta ove stranke koji bi je dovodio u vidljivo srodstvo sa SDA BiH, koja je temeljna bošnjačka nacionalna stranka u matičnoj zemlji. Jedini politički razlog postojanja SDAH trenutno jeste saradnja s Erminom Lekaj Prljaskaj, Albankom koja u Saboru predstavlja Bošnjake. Srebreniković je razvio za obje strane koristan model saradnje s Lekaj Prljaskaj tako što na izborima uspješno podijeli bošnjačke glasove, a ona mu zauzvrat omogućava sinekure za njegove jatake“, pisao je sarajevski „Stav“.

Zanimljivo jeste da se na fotografiji s iftara pojavljuje i kadar SDAH Ishak Hodžić koji predstavlja Bošnjake u Savjetu za nacionalne manjine Republike Hrvatske i protežira bošnjačku udrugu SABAH. Prema mnogima Hodžić je ustvari kadar Ermine Lekaj Prljaskaj koja se direktno založila za njegov ulazak u tu instituciju koja odlučuje o financijskim dotacijama za bošnjačke manjinske udruge.

Ishak Hodžić i Ermina Lekaj Prljaskaj

Sa terena širom Hrvatske stižu zabrinjavajuće informacije da Lekaj Prljaskaj preko Hodžića praktički disciplinira Bošnjake po manjinskim udrugama sa ciljem da spriječi bilo kakav pokušaj kritičkog preispitivanja vrlo lošeg stanja u kojemu se našla bošnjačka manjina. Odnosno, bilo kakvo političko ili kulturno-društveno buđenje Bošnjaka u Hrvatskoj mora biti spriječeno pod svaku cijenu jer bi to značilo da Bošnjaci stvaraju homogenizacijsku snagu koja može politički ugroziti Erminu Lekaj Prljaskaj.

O atmosferi koja vlada u SDAH Hrvatske nedavno je u „Bošnjačkoj riječi“ koju izdaje BNZH pisao kandidat SDAH na prošlim parlamentarnim izborima Bermin Meškić.

Naime, Meškić je imao najbolju namjeru da popravi stanje unutar SDAH i tu stranku vrati na put „stare slave“, ali uskoro je uvidio da je to nemoguće.

„Na ukupne rezultate izbora bitno utječe i situacija u SDAH, koja se jednostavno ne može izbjeći, jer se radi o našim emocijama i sjećanju na neka bolja vremena, kada je ista okupljala ‘more’ intelektualaca i volontera različitih profila s istinskim žarom da doprinesu našoj poziciji u Republici Hrvatskoj. Većina vas zna da sam nakon proteklih izbora pokušao promijeniti stvari na bolje u SDAH. Pisao sam o tome detaljno i u tekstu: ‘Stanje i perspektive u SDAH: Dokle više ovako?’, koji je javno dostupan. U tekstu sam se javno ogradio od političkog djelovanja g. Srebrenikovića i njegovog načina upravljanja strankom. Ne od stranke kao organizacije, već od trenutnog prvog čovjeka. Iskreno, ne da mi se baviti nekolicinom ljudi koji su, kad sve sagledam, ‘grobari’ našeg političkog života u Hrvatskoj. Još je veća tragedija da oni to ne shvaćaju, već misle da oni čuvaju ‘našu stvar’, a ustvari čuvaju ‘svoju stvar’ i zadovoljno se smješkaju jer misle da nešto ‘znače’, napisao je Meškić koji je imao unutarnji uvid u situaciju unutar SDAH.

Meškić naglašava da je Srebrenikoviću postavio  neka neugodna pitanja.

„Što je s registrom članova i koliko uopće ima članova, zatim neugodno pitanje o imovini i financijama stranke, koja je uopće svrha stranke; da li je ona na usluzi našem narodu ili je postala društvo jednog lica? Istini za volju, većina naših institucija su personalizirane uz moto ‘država to sam ja’. Kako je moguće da stranka nema inicijativa, nema organiziranja skupova, aktivnosti Stranke u bilo kojem pogledu, osim održavanja sjednica, s takvim sredstvima koja stoje na raspolaganju, pa makar organiziranja Dana nezavisnosti i državnosti BiH, važnih stranačkih datuma itd.? Pitanja je puno, odgovora nema. Svi šute. Nadaju se da će i to proći, a da će oni o(p)stati. Naravno da je dotični izbrisao odredbu po kojoj može obnašati dužnost predsjednika stranke najviše dva mandata uzastopno. Sada može biti vječni predsjednik“, piše Meškić o poražavajućem stanju u kojemu se našao SDAH.

Prethodni članakIZ u BiH: Obilježavanje Dana povratničkih džemata, Dana oslobođenja Mekke i Dana džamija
Naredni članakBOŠNJAČKA TRADICIJA: O pozdravima “Akšam hajrullah” i “Sabah hajrullah”