Lendo: HDZ i stranke okupljene oko “Trojke” pokušavaju ignorirati Ustav i time blokirati imenovanje Vlade FBiH

Sporazum koji su danas u Mostaru potpisali Hrvatska demokratska zajednica i stranke okupljene oko “Trojke”, a kojim oni između sebe dijele resore u novom sazivu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, pokazuje namjeru tih stranaka da ignoriraju Ustav FBiH, te da time opstruiraju i blokiraju okončanje procesa formiranja federalne izvršne vlasti, izjavio je potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

Ističe da taj dogovor može HDZ-a i stranaka okupljenih oko “Trojke” može eventualno biti osnov za dalje razgovore i pregovore sa strankama koje imaju većinsko povjerenje bošnjačkog naroda, a koje je pretočeno u većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH.

“Čim se taj dogovor postigne, odmah ću potpisati odluku o imenovanju premijera i ministara u Vladi FBiH, koja zatim može biti upućena na potvrđivanje u Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Dalje ignorisanje Kluba Bošnjaka i mene kao potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda, izabranog na prijedlog tog Kluba, nije ništa drugo do nepoštivanje Ustava FBiH i izborne volje bošnjačkog naroda koji čini više od 70 posto stanovništva FBiH”, kazao je Lendo u saopćenju za javnost.

Ustav FBiH predviđa, kako navodi, da predsjednik, uz saglasnost oba potpredsjednika imenuje Vladu FBiH.

“Dok je taj Ustav na snazi, svi smo dužni da ga poštujemo. Ukoliko HDZ BiH i stranke okupljene oko ‘Trojke’ žele mijenjati taj Ustav, na način da se Vlada FBiH imenuje samo uz podršku većine u Predstavničkom domu i bez neophodnih potpisa sva tri člana rukovodstva FBiH, mogu uputiti prijedlog u parlamentarnu proceduru i vjerujem da će stranka kojoj pripadam takav prijedlog podržati”, naglasio je potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

Prethodni članakNajavljena za ponedjeljak nova Vlada FBiH, HDZ BiH i “Osmorka” dogovorili podjelu resora
Naredni članakMilanović u posjeti BiH: Dejtonski sporazum i dalje vrlo važan i Hrvatska će ga braniti