Liga muslimanskog svijeta: 6.000 paket-bonova za građane BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije

– Potpisivanjem Memoranduma o saradnji s muftijama ozvaničen je početak dobre saradnje između Rabite i država Balkana. Liga muslimanskog svijeta u Sarajevu ubuduće će predstavljati most između država Balkana i Kraljevine Saudijske Arabije – kazao je Qari.

Najavio je realizaciju brojnih projekata u fokusu kojih će biti međureligijski dijalog, ali i humanitarna pomoć socijalno ugroženima.

Predsjednik Islamske zajednice Sjeverne Makedonije Shaqir ef.Fetahu i zamjenik muftije Crne Gore Halil ef. Kajoshi su izrazili zadovoljstvo potpisanim Memorandumom o saradnji, a koja će se odvijati u oblasti nauke, vjere, ali i humanosti.

Za njih je velika čast biti dijelom velike svjetske organizacije koja vodi brigu, prije svega o siromašnim porodicama.

– Od danas ćemo serioznije sarađivati sa Ligom muslimanskog svijeta i prvi put ćemo biti integralni dio te institucije. Ovo je velika stvar. Mi živimo na Balkanu, u Evropi koja ima naučni, religijski ambijent i mi treba da sarađujemo s različitim vjerskim organizacjama, da budemo u službi čovjeka, u službi mira, solidarnosti, humanosti. I mi kao predstavnici islama, muslimana, treba da budemo konstruktivni dio raznih kultura i civilizacija u savremenom dobu – kazao je muftija Fetahu.

Pomoć Rabite je od velikog značaja za muslimane, potvrdio je i Kajoshi, te će već od danas početi s planovima i projektima buduće saradnje.

Liga muslimanskog svijeta u mjesecu ramazanu ima projekt “Ramazanski paket”, a ove godine za ugrožene donira 6.000 paket-bonova za građane BiH, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske.

– Do sada je Liga muslimanskog svijeta vladama država u regiji za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa pružila pomoć od 300.000 dolara – kazao je Qari.

Na čelu sa generalnim sekretarom Muhammedom bin Abdulkerim El-Isaom, Rabita pomaže muslimanima i vladama u čitavom svijetu kroz međureligijski dijalog, poziva na uvažavanje, poštivanje jedni drugih, borbu protiv bilo kakve vrste esktremizma i radikalizma.

– Oko 1.200 islamskih učenjaka je u Mekki potpisalo Deklaraciju o međureligijskom dijalogu, uvažavanju, budućoj saradnji. Naša vjera je vjera mira, međusobne saradnje, samilosti, to su naši ciljevi u budućnosti i želimo ih proširiti u čitavom svijetu – zaključio je direktor Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta u BiH Abdullah Qari.