Linhart: Jedinstvo i suverenitet BiH preduvjet za stabilnost regiona

Linhart i Turković (Foto Fena)

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković i savezni ministra za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michael Linhart danas su u Sarajevu razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, situaciji u regionu Zapadnog Balkana te o evropskim integracijama.

Ministrica Turković je na press konferenciji nakon sastanka kazala da Republika Austrija i ministar Linhart vrlo dobro razumiju trenutne izazove s kojima se suočava BiH i cijeloj regiji, te podržavaju evropski put.

“Očekujem da će još snažnije podržati reformske procese. Nemamo vremena za gubljenje. Pred nama je mnogo posla i ne vidim da građani, bez obzira na to gdje žive u BiH, imaju bilo kakvu korist od blokada”, navela je ministrica Turković.

Ministri su na današnjem sastanku razmotrili i bilateralna pitanja, status ugovora i druge oblasti koje se tiču ekonomske saradnje. Kako je rečeno, austrijske investicije su značajne i vrijedne.

Turković je istakla da BiH ima veliki ekonomski potencijal te da ekonomija mora biti u fokusu.

“Naša želja je da mladim ljudima pružimo šansu da svoju budućnost grade u svojoj zemlji. Svjesni smo da krize poput aktuelne imaju poražavajući efekat, ne samo na ekonomiju, nego i na percepciju mladih koji sigurnost, stabilnost i budućnost sve češće traže negdje drugdje”, navela je ministrica Turković.

Kazala je da je, po pitanju odbrane, uloga Austrije vrlo značajna, te da Austrija daje najviše vojnika u sastavu Misije Althea. Po njenim riječima, važno je da mandat EUFOR-a u BiH bude produžen. To je od vitalnog značaja za sigurnost i stabilnost BiH i cijele regije.

“Moramo jačati naše agencije za provođenje zakona i omogućiti im da efikasno rade svoj posao”, istakla je ministrica vanjskih poslova BiH.

Na kraju je kazala da će saradnja BiH i Austrije biti nastavljena i ojačana, te napomenula da se naredne godine obilježava 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između BiH i Austrije.

Savezni ministar za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michael Linhart je kazao da je svjesno odlučeno da se njegovo prvo putovanje u inostranstvo realizuje upravo u ovaj region, u BiH.

“Poslije mog imenovanja postavilo se pitanje prvog putovanja u inostranstvo. Svakako, ova regija je važna i odmah se mislilo na regiju, ali u okviru regije BiH je zemlja koja mi je na srcu i tako je donesena odluka da to bude BiH. Za mene ova posjeta predstavlja i znak i naše uvjerenje da bez članstva zapadnog Balkana i BiH u Evropskoj uniji, Evropska unija nije kompletna, odnosno projekat EU nije završen, a isto tako da su sigurnost i stabilnost u ovom regionu za nas i za cijelu Evropu veoma važni”, naveo je ministar Linhart.

Kazao je da Austriju i BiH povezuje puno toga, puno više od same evropske perspektive. Veze su mnogostruke, kroz istoriju, kroz različite sfere života, kroz lične kontakte.

Ministar Linhart je istaknuo da je Austrija u BiH i najveći investitor, te da su danas razgovarali i o tome da se i u tom području postigne više, da se još više prodube i ojačaju austrijske investicije u BiH.

“U vremenu pandemije se također pokazalo kako smo tijesno povezani. Za nas nema granica i bilo je nešto što se podrazumijeva samo po sebi da pružimo pomoć i podršku. Mi smo kroz puteve EU, ali i bilateralno pomogli da BiH dobije više od 500 hiljada doza vakcina protiv COVID-19”, naveo je ministar Linhart.

Naglasio je da će Austrija i dalje ostati solidarna u ovom pitanju, dodajući da pandemija, nažalost, nije stvar historije, nego je nešto što je sveprisutno svakodnevno u našim životima.

“Austrija vidi jedinstvo i suverenitet BiH kao neizostavan preduvjet za sigurnost i stabilnost cijelog regiona. Za nas je to pitanje van diskusije. Za nas je potpuno jasno da je budućnost BiH u Evropi i mi kao Evropa moramo da ispružimo našu ruku prema BiH i ovom regionu još jače i jasnije. Mi kao Austrija treba da budemo partneri onih snaga koje su povezujuće i da budemo pouzdan podržitelj onoga što vodi naprijed cijelu zemlju”, kazao je ministar Linhart.

Istakao je da Austrija podržva integraciju BiH bez rezervi i “uvjereni smo da je ovaj zajednički projekt članstva u EU upravo povezujući element za cijelu ovu zemlju i njene unutrašnje stvari”.

Napomenuo je da je imao susret i s predstavnicima privrede te da je njihova poruka da privreda i privedna djelatnost za pretpostavku moraju imati i trebaju sigurno i stabilno okruženje.

“Dakle, sigurnost i stabilnost i funkcionirajuću državu, a upravo funkcionirajuća država, odnosno vladavina prava je nešto na čemu počivamo i čemu stremimo i mi. Za nas je veoma važno da svi u BiH konstruktivno sarađuju da bi se postigao ovaj cilj kretanja prema integraciji i konačne integracije u EU”, naveo je Linhart.

Kazao je da je jučer sreo i visokog predstavnika, naglasivši da on ima punu podršku Austrije. Jutros je posjetio kontigent Altheta EUFOR snaga u BiH. Kaže da oni obavljaju izvrstan posao i da je njihova uloga veoma važna.

Prethodni članakSPD, Zeleni i FDP objavili inicijalni sporazum o novoj njemačkoj vladi
Naredni članakHDZ u nedjelju bira nova rukovodstva lokalnih organizacija