Mađarski premijer Orban u Banjoj Luci razgovarao s Dodikom

Viktor Orban (Foto Anadolija)

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se u subotu u Banjoj Luci s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom kojega najutjecajnije zapadne države smatraju glavnim uzročnikom sadašnje političke krize u Bosni i Hercegovini.

Orban je u posjetu, koju je opisao kao “prijateljski i radni susret”, poveo svog šefa diplomatije Petera Szijjarta, a uz Dodika je na sastanku učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Posjeta je trajala nepuna dva sata, a razgovori su održani iza zatvorenih vrata u jednom restoranu kod zračne luke i bez zajedničkih izjava za medije.

“Zahvalni smo Mađarskoj za razumijevanje koje ima za RS”, bila je jedina Dodikova rečenica o razgovorima koja je iz njegovih krugova proslijeđena lokalnim medijima.

Prije dolaska u Banju Luku Orban je u Budimpešti primio visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta kojemu Dodik odlučno osporava legitimitet jer njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Mađarski premijer u septembru je bio domaćin Dodiku na demografskom forumu u Budimpešti, jednoj od rijetkih evropskih prijestolnica u kojoj se lidera bosanskih Srba suočenog s upadljivom diplomatskom izolacijom zbog njegova ponašanja, još dočekuje s dobrodošlicom.

Uoči susreta u Banjoj Luci Dodik je Orbana opisao kao “važnog i velikog državnika” hvaleći njegovu spremnost da se u bitnim temama konfrontira s drugim članicama Evropske unije te s Bruxellesom.

Najavio je da planira s Mađarskom realizirati energetske projekte od kojih bi se barem jedan mogao ticati i Hrvatske odnosno potencijala kojima bi mogla raspolagati hidroelektrana u Platu kod Dubrovnika i koja ovisi o vodotokovima na teritoriju BiH odnosno istočne Hercegovine.

“Moja ideja je da pokušamo s njim (Orbanom) dogovoriti da se gradi drugi tunel s Trebišnjice, s akumulacijskog jezera iznad Trebinja, koji bi se spustio do Sutomora ili na Plat, ovisno o tome s kojom državom, Hrvatskom ili Crnom Gorom, postignemo što je moguće bolji aranžman”, kazao je Dodik u intervjuu za televiziju RS (RTRS).

Prethodni članakU 52. godini umro Muamer Zukorlić
Naredni članakGordan Grlić Radman: Primanje Hrvatske u Vijeće Evrope je bilo “veliko postignuće”