Maline iz Srebrenice na tržištu Kanade

Jusić i Simić (Foto Fena)

Senad Jusić i Radenko Simić iz Donjih Potočara već šest godina bave se malinarstvom, a kažu da je ovogodišnja berba prošla veoma dobro i da su zadovoljni urodom i otkupnom cijenom maline.

Naglašavaju da su prve godine bavljenja malinarstvom bile najteže zbog ulaganja i niske otkupne cijene malina.

„Na početku smo razmišljali da li uopće da se bavimo malinarstvom. Radenko i ja smo napravili zajednički dogovor jer smo željeli da uzgoj maline vilamet i miker bude osnova našeg zajedničkog ulaganja. Do sada smo postigli izuzetno dobra rezultat u proizvodnji. Počeli smo s plantažom od dva dunuma, a sad smo skoro došli do dva hektara pod zasadima maline“, kazao je Jusić u razgovoru za Fenu.

Naglašava da malinarstvo zahtijeva intezivni rad i mnogo vremena.

„Zbog terenskih uvjeta otežana je upotreba poljoprivrednih mašina, a također je problem i radna snaga u toku berbe zrelog ploda. Ova godina je bila neočekivana za sve nas kada je u pitanju rod maline i otkupna cijena. Imali smo oko jedanaest i po tona maline i izuzetno smo zadovoljni postignutim rezultatom rada“, rekao je Jusić.

Prema njegovim riječima, malinari nemaju nikakav podsticaj za ostvarene rezultate, ali ipak preporučuje i drugima da se bave malinarstvom.

„Naš trud i rad nema selektivnu podršku lokalne zajednice niti od nekog drugog. Jednostavno smo prepušteni sebi i trenutnom dešavanju na tržištu. Moja preporuka onima koji su u mogućnosti da se bave malinarstvom, jer malina je veoma zdrava, a bavljenje malinarstvom poboljšava se i finansijska situacija“, ističe Jusić.

On se pohvalio da se maline koje uzgajaju izvoze izvan granica Bosne i Hercegovine.

„Prema infomacija otkupljivača, naša malina se izvozi čak i u Kanadu. Mi smo zadovoljni i ponosni na sebe da smo ostvarili takav kvalitet koji može da se nalazi na tržištu u Evropi, a i dalje. To dokazuje da su naši proizvodi kvalitetni. Naša plantaža maline je izuzetan motiv neovisno jesmo li Bošnjaci, Srbi, Hrvati illi drugi, nego je pokazatelj da zajedničkim trudom i radom možemo da stvaramo nove vrijedosti koje su za sve nas od velike važnosti“, potcrtao je Jusić.

Prethodni članakCentar za dijasporu „Mreža“ organizira manifestacije u niz evropskih gradova
Naredni članakDžaferović: Nadam se da ćemo ubrzo izaći iz krize i da će institucije BiH profunkcionirati