Međunarodni krivični sud pokreće istragu o ratnim zločinima u Ukrajini

Sud u Haagu (Foto Anadolija)

Međunarodni krivični sud (ICC) u Haagu pokrenut će istragu o mogućim ratnim zločinima koje je Rusija počinila u Ukrajini, najavio je glavni tužilac ICC-a Karim Khan.

“Objavljujem da sam odlučio nastaviti s procesom pokretanja istrage o situaciji u Ukrajini, i to što je brže moguće”, naveo je Khan u svom saopćenju, kako prenosi dpa.

Nakon preliminarnog pregleda situacije Khan je, kako navodi, zaključio da “postoji razumna osnova za pretpostavku da su u Ukrajini počinjeni i navodni ratni zločini kao i zločini protiv čovječnosti” u događajima koji su prethodili ruskoj invaziji.

“S obzirom na širenje sukoba posljednjih dana, želim da istraga obuhvati i sve nove navodne zločine koji spadaju u nadležnost mog Ureda, a koje počini bilo koja strana u sukobu, na bilo kojem dijelu ukrajinskog teritorija”, rekao je također Khan.

Prema Rimskom statutu, Ukrajina nije stranka Međunarodnog krivičnog suda, ali je prihvatila njegovu nadležnost u slučaju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na svom teritoriju, navodi Khan. Rusija, pak, ne priznaje ovaj sud.

Tužilac sada od suda mora dobiti odobrenje za istragu.

Prethodni članakJutarnji list: Pentagon zbog Rusije treći put u historiji proglasio Defcom 2
Naredni članakJutarnji list: U aprilu plin za domaćinstva, ako ga bude, neće poskupjeti više od 20 posto