Merkel pozvala Lukašenka da dopusti EU-u i UN-u pomoć migrantima

Migrant (Ilustracija Pixabay)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je ponovno razgovarala s bjeloruskim predsjednikom Aleksanderom Lukašenkom, pozvavši ga da dopusti pomoć Ujedinjenih naroda i Evropske komisije migrantima na granici s Poljskom. 

„Kancelarka Merkel ponovno je razgovarala s gospodinom Lukašenkom“, napisao je na Twitteru njen glasnogovornik Steffen Seibert.

„Naglasila je potrebu humanitarne pomoći i infrastrukture za repatrijaciju pogođenih ljudi, uz podršku Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice, Međunarodne organizacije za migracije i Evropske komisije“, rekao je.

Seibert se ni u saopćenju nakon prošlog telefonskog razgovora dvoje čelnika na Lukašenka nije referirao kao na bjeloruskog predsjednika. Njemačka i zapadne države ne priznaju njegovu pobjedu na izborima prošlog augusta za koje opozicija tvrdi da su ukradeni, zbog čega su nekoliko mjeseci trajali nasilno gušeni protesti.

Bjelorusija je saopćila kako su čelnici u razgovoru „postigli razumijevanje“.

„Razgovarajući detaljno o pitanju izbjeglica, dvije strane su postigle određeno razumijevanje o daljnjem djelovanju u rješavanju postojećih pitanja“, prenosi bjeloruska novinska agencija BelTa Lukašenkovu izjavu.

Lukašenko i Merkel su dogovorili i da će dužnosnici Evropske unije što prije razgovarati s bjeloruskim kolegama, dodaje BelTa.

Prethodni članakMost iduće sedmice počinje skupljati potpise za referendum o ukidanju COVID potvrda
Naredni članakDžaferović: Vukovar je grad heroj i poruka današnjem svijetu za ono što se dešava u regionu