Mesić: Država je sa svojim institucijama umiješana u zataškavanje brutalnog zločina

Stjepan Mesić (Foto Anadolija)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je u četvrtak u Čakovcu da je država sa svojim institucijama umiješana u zataškavanje brutalnog zločina, ubistva oca, majke i djevojčice Zec.

Stjepan Mesić rekao je u četvrtak u Čakovcu, odgovarajući na novinarsku zamolbu da komentira Milanovićeve izjave o ubistvu članova porodice Zec, da bi predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u izjavama koje se odnose na zločin i žrtve “trebao više voditi računa o tome kakav će biti odraz tih izjava”.

“Država je sa svojim institucijama umiješana u zataškavanje brutalnog zločina, ubistva oca, majke i djevojčice. Hrvatska je dala neko obeštećenje, i to je uredu, a dvoje djece koja su ostala ne traže ništa. Ne može se reći šta njima treba. Njima ne treba ništa, ali nama treba”, rekao je Mesić, ističući da je Willy Brandt kleknuo pred žrtvama genocida zbog odgovornosti Njemačke.

“I mene su neki prozvali da sam pomilovao jednog od ubica Sinišu Rimca”, rekao je Mesić i dodao da mu je u kazni za ratni zločin u Pakračkoj poljani “skinuo godinu dana jer je pokazao gdje su žrtve sahranjene, inače ne bi mogli do njih doći“.

Mesić je danas boravio u Međimurskoj županiji, gdje je posjetio kompaniju Čateks, Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalsku jezgru te Riznicu Međimurja – Muzej nematerijalne baštine u Čakovcu.

Rekao je da je oduševljen onime šta je vidio.

“Naša privreda u jednoj pljačkaškoj pretvorbi, u jednoj privatizaciji, doživjela je svoju stagnaciju, a ovo je primjer kako se iz tih okvira može izaći. Sve što smo vidjeli, to je prodaja znanja, što drugima može biti primjer. Za pohvalu je i korištenje EU fondova”, izjavio je Mesić.

Župan Matija Posavec podsjetio je da je Metalska jezgra prvi naučno-istraživački centar kojem je vlasnik regionalna samouprava, Međimurska županija.

“Centar je u potpunosti prilagođen potrebama privrede, ali i obrazovanja, i s obzirom na ljude koji u njemu rade i na opremu koju ima, jedinstven je u ovom dijelu Evrope”, rekao je Posavec.

Prethodni članakVečernji list: Raste broj političkih stranaka, sad ih je u Hrvatskoj 172
Naredni članakDonesen budžet Grada Zagreba za 2022. godinu, težak 15,12 milijardi kuna