Mesić: Pomaci u BiH su mogući ako se spriječe negativni utjecaji Zagreba i Beograda

Stjepan Mesić je rekao da još uvijek ima onih koji misle da je sporazum pokojnih predsjednika Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana iz Karađorđeva 1991. godine o podjeli BiH moguće provesti, da je moguće razbiti BiH i promijeniti granice u regionu.

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, govorio je na online forumu Igmanske inicijative “Euroatlantske integracije i Zapadni Balkan”.

On je kazao kako su pomaci u Bosni i Hercegovini mogući ukoliko se spriječe negativni utjecaji iz Zagreba i Beograda te ukoliko EU konkretno sankcioniše lidere iz BiH koji neprestano rade na njenom raspadu.

“Ako se Zagreb pridržava principijelne politike da podržava BiH u njenim granicama, onda politika prema lideru HDZ-a u BiH Draganu Čoviću, razbijaču BiH, mora biti drugačija. Ovamo pričamo o tome kako podržavamo BiH, a onda podržavamo onog koji razbija BiH. Isto to se odnosi i na Beograd, koji je navodno za cjelovitu BiH, a u svemu podržava Milorada Dodika koji svakodnevno razbija BiH”, naveo je on.

Kazao je kako još uvijek ima onih koji misle da je sporazum pokojnih predsjednika Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana iz Karađorđeva 1991. godine o podjeli BiH moguće provesti, da je moguće razbiti BiH i promijeniti granice u regionu.

Mesić je rekao da međunarodna zajednica treba da isključi iz politike u BiH one koji ne priznaju pravila.

“Moraš priznavati državu u kojoj živiš. A Dodik i Čović je ne priznaju. Ako predstavnici određenih političkih snaga kažu da su protiv građanske države, oni nemaju šta tražiti u Evropi. Pa o čemu oni govore? Oni govore o 17. stoljeću! S druge strane, Evropa nažalost nema danas lidera, ona rješava svoje unutrašnje probleme i nema poruka onima koji imaju pogrešnu politiku prema BiH, koji razbijaju BiH”, ukazao je Mesić, prenosi beogradski Danas.