Migrantska kriza: Varšava optužuje Minsk za „državni terorizam“

Sve napetije stanje (AFP, Hina)

Poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je u srijedu Bjelorusiju da provodi “državni terorizam” dok se migranti gomilaju na granici tih dviju zemalja koja je i istočna granica Evropske unije.

“Jasno je da je ovo što ovdje imamo očitovanje državnog terorizma”, rekao je Morawiecki na zajedničkoj press konferenciji s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Kritizirao je “tihu osvetu” bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka zbog potpore Poljske bjeloruskoj opoziciji.

Zapadne vlade optužuju Lukašenka da potiče napetost izdavanjem viza migrantima koji uglavnom dolaze s Bliskog istoka i šaljući ih na granicu s Poljskom kako bi se osvetio za evropske sankcije uvedene njegovoj zemlji zbog gušenja opozicionih protesta nakon predsjedničkih izbora 2020. godine.

Bjelorusija odbija te optužbe i optužuje Poljsku za kršenje ljudskih prava jer ne želi pustiti migrante na svoj teritorij.

Michel je pak rekao da se “ponovo razmišlja o eventualnim sankcijama (Bjelorusiji)”, dodajući da će zemlje EU-a o tome razgovarati u ponedjeljak.

“Moramo pokazati naše snažno jedinstvo da bismo bili utjecajni i prekinuti ovo što se događa jer to nije prihvatljivo”, rekao je Michel.

Poljska je u srijedu izvijestila o porastu pokušaja prelaska svoje granice i vratila stotine migranata u Bjelorusiju optuživši Minsk i Moskvu da žele stvoriti krizu na evropskoj granici.

Migranti čekaju na granici na veoma niskim temperaturama, a nekoliko ešalona poljskih graničara stoji pokraj ograde od žilet žice i ne da im da uđu, prenosi Hina.

Prethodni članakMustafa Kemal Ataturk, vojskovođa i državnik
Naredni članakUkinuta prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu