Milanović: Hrvatska u NATO savezu jer SAD garantira sigurnost kada stvari krenu loše

Zoran Milanović (Foto Ured predsjednika)

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u utorak da Hrvatska nije postala članicom NATO saveza “zbog kolektivnog identiteta”, već zato što SAD garantiraju sigurnost ovog saveza kada stvari krenu loše.

“NATO nije nikada doživio moždanu smrt, ali ima svoje probleme. Dron nisu uspjeli ni Mađari identificirati, to ne može raditi NATO, jer nema misiju niti sredstva. Osim ako ne uđemo u globalni svjetski sukob i prema članku 5. kontrolu našeg neba preuzme NATO, a u stvarnosti jedina država koja ima kapacitete za to je SAD”, rekao je Milanović nakon obilaska kompanije Đuro Đaković.

Dodaje da smo u NATO ušli samo radi Amerikanaca. “I ova vozila (Bradley) su samo američka, nismo ih dobili na poklon ni od koga drugoga. I helikopteri koji dolaze i za koje nisu sagrađeni hangari, jer je ‘bistrooki’ ministar zaspao, su također američki poklon”, ustvrdio je Milanović.

Kazao je da se ne osjeća dobro kada Rusija upotrebljava hipersonične projektile, a SAD ih nema. “Trenutno mi je jako važno da to postane nešto što Amerika ima u svom arsenalu, zašto nema, ne znam”, dodao je.

Po pitanju mnogobrojnih neuspjelih spašavanja kompanije Đuro Đaković, Milanović je kazao da je to stvar menadžmenta.

Đuro Đaković ima budućnost jer ima znanje

“Oni moraju znati šta rade, koji su im troškovi radne snage, koga imaju ovdje. Oni jesu sposobni napraviti posao, oni neka znanja nisu nikada izgubili, oni su propadali samo zbog lijenosti, koruptivnosti i političkog menadžmenta”, rekao je.

Vjeruje da Đuro Đaković ima budućnost, jer nedvojbeno ima znanje. “Vjerujem da će dolaskom novog vlasnika, koji je neopterećen politikom, posebno stranačkom, to biti bolje. Firma se potkradala i pustošila na sitno, lagano, dok nije izgubila krvnu sliku”, ustvrdio je Milanović.

U vezi gomilanja prehrambenih proizvoda uslijed krize, Milanović kaže da smatra da nema razloga za to, ne slaže se ni da se zbog krize odgodi uvođenje eura.

“To je gotovo, donijeli smo odluku. U interesu nacionalnog opstanka možeš promijeniti svaku odluku, ali ovu ne. Nije se pojavila činjenica koja bi nalagala da odustanemo od eura, to će biti novo vrijeme, novi izazovi”, naglasio je.

U vezi napisa u medijima da njegov Ured ima u planu nabave izdvojiti 180.000 kuna za cvijeće, na pitanje troši li se previše Milanović je odgovorio da se troši puno manje nego prije.

“Nisam predstavnik Ureda, predsjednik se time ne bavi. Imamo budžet koji određuje Vlada, dakle HDZ, taj je budžet manji nego što je bio Mesićev, skoro duplo. Troši se manje”, ustvrdio je Milanović.