Milanović: Ko glasa za sankcije Dodiku, hrvatski je izdajnik

Zoran Milanović (Foto Hina)

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik hrvatski je sagovornik i ne treba mu uvoditi sankcije, dok čelnik najveće stranke u BiH Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović „kupuje vrijeme“ kako bi se izbori u BiH mogli održati po starom izbornom sistemu koji diskriminira Hrvate, rekao je u utorak predsjednik Zoran Milanović.

“Dodik nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju”, kazao je Milanović u obraćanju novinarima nakon posjete Krašu.

“On je sagovornik”, naglasio je.

Protivi se i evropskim sankcijama nalik onima kakve su Dodiku uveli Amerikanci.

“Ako neko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Evropskom vijeću“.

Istovremeno je Bakira Izetbegovića, čelnika SDA, prozvao „kradljivcem vremena“ koji dolazi na dijalog s hrvatskim predstavnicima, ali potom ne ispunjava dogovoreno.

„Vrijeme prolazi, izbori dolaze i održat će se po pravilima koja su potpuno neodrživa. Hrvate će pokrasti u slučaju da ne dođe do izmjene izbornog sistema koji bi spriječio da bošnjački birači ponovno biraju hrvatske predstavnike u najviša tijela susjedne države“, kazao je hrvatski predsjednik.

Komentirajući proslavu neustavnog Dana Republike Srpske koja se održala 9. januara, Milanović je ponovio da je to „loš datum“ jer su nakon njega uslijedili grozni zločini na teritoriju današnje RS.

„To će ih proganjati kao tamna sjenka, kao mramorna gromada“, rekao je, prozvavši izbor tog datuma „politički nepametnim“.

„RS je trebala biti vojno uništena sredinom oktobra 1995. godine kad hrvatska vojska, samo zato što joj je tako sugerirano ili rečeno, nije ušla u Banja Luku“, kazao je Milanović.

Uslijedilo je uspostavljanje RS u Daytonskom sporazumu, što je tada potpisao hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

„Ja to akceptiram, to je sve“, zaključio je Milanović.

Prethodni članakIstraživanje: Jaz između zaposlenih na određeno i neodređeno vrijeme sve dublji
Naredni članakBiH: Palmer i Eichhorst u novoj posredničkoj misiji, ishod neizvjestan