Milanović o BiH: Plenković je pogriješio što nije blokirao zaključke Vijeća EU

Zoran Milanović (Foto Fena)

Predsjednik Zoran Milanović smatra da premijer Andrej Plenković nije pogriješio što je otišao u Sarajevo, ali da je pogriješio što nije iskoristio instrument koji Republika Hrvatska ima na raspolaganju u Bruxellesu – blokadu zaključaka Vijeća Evropske unije koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu. 

“Plenković nije pogriješio što je otišao u Sarajevo, ali je pogriješio što nije svjesno i namjerno iskoristio instrument koji RH ima na raspolaganju u Bruxellesu, a to je blokada zaključaka koji su doneseni protivno hrvatskim početnim pozicijama”, ustvrdio je Milanović u izjavi za novinare nakon učestvovanja na obilježavanju 30. godišnjice HVU-a “Dr. Franjo Tuđman”.

Hrvatski premijer bio je u posjeti BiH prošli ponedjeljak. Nekoliko dana poslije Milanović je kritzirao podršku vlade Zaključku Vijeća EU-a o proširenju jer se u tom završnom dokumentu ne spominju konstitutivnost i legitimno političko predstavljanje Hrvata u BiH.

Danas je dodao i da je došlo vrijeme da se promijeni hrvatska ambasadorica u Bruxellesu Irena Andrassy.

Milanović je kazao i da će ponovo doći u BiH, dan nakon što je zbog “sigurnosnih prijetnji” otkazao posjetu toj zemlji.

On je u nedjelju otkazao posjetu Travniku i Novoj Biloj, ali danas nije želio dodatno objašnjavati o kakvim se “sigurnosnim prijetnjama” radilo. Na pitanje novinara je li Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo odluku o otkazivanju posjete BiH iz sigurnosnih razloga, Milanović je odgovorio da odluku uvijek donosi on.

Rekao je, međutim, da će ponovo doći u BiH i da ga u tome “nikakvi moralni bukači neće spriječiti”.

“Neka se nose”, poručio je.

“Ja ne mogu biti prijatelj sa svakim, ako s nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu”, rekao je Milanović.

Također je izjavio da ih član Predsjedništva BiH Milorad Dodik provocira te da može razumjeti to ponašanje.

“Razumijem to ponašanje, ali ga ne potičem. Realno, Dodik im ne može ništa, nema dvije duge cijevi, to je dobro u ovoj situaciji.”

“Dakle, on ih provocira, ali ima posla s ljudima koji su profesionalni lažovi i pokrali bi cijelu jednu zajednicu, bosanskohercegovačke Hrvate. To tako neće ići”, rekao je Milanović.

Smatra i da hrvatskom narodu u BiH pomažu njegove izjave jer bi inače bili izloženi stihiji. Pritom zamjera hrvatskoj vladi što, kako ističe, na njihovoj zaštiti ne čini dovoljno.

“Vlada ignorira svoj posao i ono što im je na raspolaganju, a to su sve diplomatske mjere za zaštitu državnih interesa, a to je hrvatski narod u BiH”, rekao je Milanović.

“BiH bez Hrvata ne postoji. Najmanji su, ali oni su jezičac na vagi za opstanak države. Ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, moralnih kamatara ne voli, onda super”, rekao je Milanović.

Kazao je i da je dobro što je treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio Ahmiće gdje su Hrvati počinili strašan zločin.

“U Ahmićima je bio treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović i to je dovoljno s hrvatske strane. Bio sam u Vitezu gdje su ubijana djeca hrvatske nacionalnosti, tamo nisam vidio drugu stranu”, rekao je Milanović dodavši da su Hrvati u Lašvanskoj dolini bili izloženi užasnoj situaciji, nakon čega je nastao zločin u Ahmićima, za koji je rekao da je “moralni užas”.

“Tamo je ostalo skoro 200.000 Hrvata i ostat će i kada razgovarate s njima oni su i više za za BiH nego što su Hrvati Hercegovine  – prirodno. O tom političkom narodu mi govorimo, oni su lojalni BiH”, rekao je Milanović.

Kritizirao je i televiziju Al Jazzeru za neprofesionalno i pristrano izvještavanje o BiH.

Prethodni članakBiH tek iskazuje interes za priključenjem sistemu EU digitalnih COVID potvrda
Naredni članakUstavni sud u utorak o COVID potvrdama