Milanović ponovio ideju da zajedno s Vučićem i Erdoganom posreduje u BiH

Predsjednik Zoran Milanović ponovio je u četvrtak ideju da predstavnici triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini sjednu za sto s njime, srbijanskim i turskim predsjednikom jer se “u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rješenje” za krizu u BiH.

“Ja bih rado tu vidio kao nekakve jamce i (srbijanskog) predsjednika (Aleksandra) Vučića. Imat ćemo mi nesporazuma, ali idemo vidjeti šta možemo napraviti u BiH da ostane čitava”… I (turskog) predsjednika (Tayyipa) Erdogana, rekao je hrvatski predsjednik novinarima.

Milanović vjeruje da se “jedino u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rješenje”.

“Dakle, da svaka strana, a to su tri etničke strane, ima nekoga kome vjeruje i da je s druge strane neko kome baš nije da potpuno ne vjeruje”, rekao je.

“Ne znam ja koliko Bošnjaci vjeruju Vučiću, ali Srbi mu vjeruju. To mi je dovoljno”, dodao je Milanović.

Predsjednik je nedavno pozvao premijera Andreja Plenkovića na usklađivanje politike prema BiH, a Plenković ga je potom nazvao “ljutim zagovornikom Željka Komšića kojeg je podržavao protiv člana HDZ-a” i dodao kako je predsjednik sada valjda “frend s Dodikom”.

Milanović je odgovorio da se premijer treba izjasniti zašto u Bruxellesu daje izjave koje “idu na štetu Hrvatima”.

“Govorim o tome da držimo zajednički front, ne stegovni nego u stavovima. I svaka naša svađa u Hrvatskoj izaziva kiselinu i mučninu u Mostaru, Širokom Brijegu i Vitezu”, rekao je Milanović.

Plenković je na samitu čelnika EU-a u oktobru rekao da “u EU s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od (Milorada) Dodika u pogledu funkcioniranja BiH”.

Prethodni članakBiH: EU zadovoljna produženjem mandata EUFOR-a, Dodik prijeti Schmidtu
Naredni članakVelika Britanija prva odobrila Merckovu tabletu protiv COVID-19