Milanović pozvao Dodika da se predstavnici RS-a vrate u institucije BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je telefonski razgovarao s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i pozvao ga da se predstavnici Republike Srpske vrate u institucije BiH, saopćio je Ured predsjednika.

Milanović mu je ukazao na potrebu da se u postojećoj situaciji, nakon ruske agresije na Ukrajinu, rješavanju problema u BiH mora prići na odgovoran i trezven način koji će garantirati mir i stabilnost u regiji, stoji u saopćenju.

Hrvatski predsjednik pozvao je Dodika da se predstavnici bh. entiteta RS vrate u institucije BiH, smatrajući da je to “najbolji način za nastavak ozbiljnih i važnih razgovora” koji čekaju predstavnike sva tri konstitutivna naroda BiH, ističe se u saopćenju.

“RS se ne može izvući iz BiH, to je nemoguće”, rekao je Milanović novinarima u srijedu kad je i najavio da će zvati člana Predsjedništva BiH.

Milanović je Dodika obavijestio o svojoj inicijativi da se BiH, kao i Ukrajini, da status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće, a u cilju sprečavanja širenja krize na zemlje jugoistoka Evrope.

Prethodni članakDodik uz pomoć Rusa pokušao blokirati glasanje ambasadora BiH u UN-u
Naredni članakIzetbegović: Izostaje spremnost hrvatske strane za dogovor o Izbornom zakonu