Milanović: Proces Mladiću bila je travestija, ali glavno je da je sociopat u zatvoru

Srebrenica je bila genocid, ona se zaista dogodila, nikakvo to humanitarno izvlačenje nije bilo nego jedan pakleni, svinjski, grozan plan da se pobije sve ono što je muško i što eventualno može nositi pušku u očima neprijatelja.

ZAGREB – Najvažnije je da je Ratko Mladić u zatvoru, kazao je u srijedu predsjednik države Zoran Milanović komentirajući njegovu pravomoćnu doživotnu presudu, ali je duljinu procesa nazvao “sramotom i travestijom”.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u utorak je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor. Pravomoćnom presudom okončan je pravosudni proces započet još u srpnju 1995. godine kada je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podignulo prvu optužnicu protiv Mladića.

“To je sociopat, grozan tip i tu ću stati da me ne bi optužili, da Pupovac ne bi imao nešto protiv mene, ali to su činjenice.”

Mladić je osuđen na doživotni zatvor za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, a Milanović je trajanje tog postupka opisao “sramotom i travestijom”.

Od pet sudaca, samo je predsjedavajuća sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije osporavala zločine u Srebrenici.

Milanović je komentirao da je Nyambe “ugledna sutkinja, ima dobru karijeru, ali ima čudan način rezoniranja”.

“Osam tisuća ubijenih muškaraca u Srebrenici po meni je genocid, nema takvog sličnog događaja ili presedana u zadnjih 50 godina”, rekao je Milanović.

No Milanović upozorava da kriteriji za genocid trebaju ostati visoki i da unutar te formulacije moraju biti zadovoljeni “relativno strogi kriteriji da se i genocid kao takav ne bi banalizirao”.

“Srebrenica je bila genocid, ona se zaista dogodila, nikakvo to humanitarno izvlačenje nije bilo nego jedan pakleni, svinjski, grozan plan da se pobije sve ono što je muško i što eventualno može nositi pušku u očima neprijatelja.”

“Genocid je i genocid nad Židovima u Drugom svjetskom ratu (…) najveći koji pamti naša civilizacija, genocid je i, na puno prizemniji način, počinjen protiv Tutsija u Ruandi koji su ubijani praktički ručno i morali plaćati za metak da ih ne bi ubijali mačetama, sve se to događalo 1994. godine”, kazao je.

“Genocid je i godinu dana kasnije u Srebrenici”, naglasio je hrvatski predsjednik.

“Znam da to neće leći nekima u Srbiji, ali tako je, žao mi je. Trebali ste se sami kao narod zaštititi od toga da najgori sinovi vašeg naroda preuzmu stvar u svoje ruke i ubijaju nevine i nenaoružane”, rekao je Milanović.

Kaže da je bitno poslati poruku da se to “više nikada ne smije dogoditi”.

IZVORHINA
Prethodni članakReisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović o presudi Mladiću: Zločinački poduhvat je osuđen
Naredni članakRok prijave za ovogodišnji Marš mira je 1. jula za grupe, a za pojedince do dana polaska