Milanović smatra da se on, Vučić i Erdogan trebaju sastati s trojkom iz BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u četvrtak da bi se predstavnici konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini trebali sastati s njim, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ali je prema toj ideji suzdržan Bakir Izetbegović.

Milanović se u srijedu sastao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u jeku političke krize u BiH i napora američke administracije da utječe na promjenu izbornog zakona, piše Hina.

Hrvatski predsjednik kazao je u četvrtak da su Dodik i on razgovarali o tome da za „zajednički sto“ sjednu „predstavnici konstitutivnih naroda u BiH“ – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik – „uz neku vrstu potpore mene, Aleksandra Vučića i predsjednika Erdogana“.

Milanović kaže da je „mislio kontaktirati“ Erdogana i da je uvjeren da bi pristao na tu ideju.

Međutim, čelnik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović trenutno ima „neke rezerve“ prema tome.

„Ja ga ne napadam i prozivam, on mora objasniti zašto“, kazao je Milanović novinarima u Delnicama, gdje je boravio zbog obilježavanja osnutka 138. brigade Hrvatske vojske Goranski risovi.

Takav bi format, smatra Milanović, mogao polučiti rezultate, dok pregovaranje putem „razno-raznih posrednika, ambasadora, ne vodi nikamo“.

„To je BiH zakopalo u pijesak do vrata“, kazao je.

Milanovićev je ured u saopćenju u srijedu naveo da se predsjednik sastao s Dodikom kao „predstavnikom srpskog naroda“ u BiH, a istu je formulaciju Milanović ponovio u Delnicama.

„Znam da je to možda nekome anakrono, da to nekome djeluje bazično i primitivno. U Hrvatskoj su neke stvari moguće, u BiH nisu. Dayton je stupio na snagu da bi se osigurao mir. Dayton je crta preko koje se ne smije ići“, poručio je Milanović, prenosi Hina.

Prethodni članakNizozemske vlasti istražuju 33 smrti “prahom za samoubistvo”
Naredni članakPromocija knjige “Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u RH”