Milanović smatra da se on, Vučić i Erdogan trebaju sastati s trojkom iz BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je u četvrtak da bi se predstavnici konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini trebali sastati s njim, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ali je prema toj ideji suzdržan Bakir Izetbegović.

Milanović se u srijedu sastao s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u jeku političke krize u BiH i napora američke administracije da utječe na promjenu izbornog zakona, piše Hina.

Hrvatski predsjednik kazao je u četvrtak da su Dodik i on razgovarali o tome da za „zajednički sto“ sjednu „predstavnici konstitutivnih naroda u BiH“ – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik – „uz neku vrstu potpore mene, Aleksandra Vučića i predsjednika Erdogana“.

Milanović kaže da je „mislio kontaktirati“ Erdogana i da je uvjeren da bi pristao na tu ideju.

Međutim, čelnik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović trenutno ima „neke rezerve“ prema tome.

„Ja ga ne napadam i prozivam, on mora objasniti zašto“, kazao je Milanović novinarima u Delnicama, gdje je boravio zbog obilježavanja osnutka 138. brigade Hrvatske vojske Goranski risovi.

Takav bi format, smatra Milanović, mogao polučiti rezultate, dok pregovaranje putem „razno-raznih posrednika, ambasadora, ne vodi nikamo“.

„To je BiH zakopalo u pijesak do vrata“, kazao je.

Milanovićev je ured u saopćenju u srijedu naveo da se predsjednik sastao s Dodikom kao „predstavnikom srpskog naroda“ u BiH, a istu je formulaciju Milanović ponovio u Delnicama.

„Znam da je to možda nekome anakrono, da to nekome djeluje bazično i primitivno. U Hrvatskoj su neke stvari moguće, u BiH nisu. Dayton je stupio na snagu da bi se osigurao mir. Dayton je crta preko koje se ne smije ići“, poručio je Milanović, prenosi Hina.