Milanović: Treba početi graditi sistem protuzračne odbrane

Zoran Milanović (Foto Hina)

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da Hrvatska pod hitno mora početi graditi, odnosno više ulagati u sistem protuzračne odbrane, dodavši da je istraga o naravi bespilotne letjelice koja se srušila na Zagreb u toku.

“Istraga je u toku što se tiče same naravi letjelice koja je pala na Hrvatsku. O detaljima ne bih govorio. Pozvao bih i druge koji se obraćaju medijima, ispred ‘grabe’ svakih 15 minuta, da to ne rade, a naročito da ne idu tamo bez potrebe, jer tamo nisu trebali biti u subotu”, rekao je Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Besposadna vojna letjelica sovjetske proizvodnje srušila se na Jarun u četvrtak, nakon što je u hrvatskom zračnom prostoru provela sedam minuta.

“Opasnosti u ovom trenutku od tog objekta za hrvatsku javnost nema. Tražit ću da se sistem protuzračne odbrane, na čije manjkavosti sam upozoravao, počne graditi, sad je pravi trenutak, i to brzo, ne hitno, vjerovatno je da se ovako nešto više neće dogoditi. Vidjeli smo sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali te vrste odluka donosimo mi”, naglasio je Milanović.

Očekujem da se pod hitno nađu odgovarajuća sredstva za protuzračnu odbranu, poručio je Vladi Republike Hrvatske dodavši kako prvo treba nabaviti jeftinije sisteme, a onda složenije.

Što se tiče nabave sistema Patriot, ustvrdio je da bi to bilo preskupo.

“Šta će nam Patriot? Raketira li nas Hezbolah svaki dan”, pitao je Milanović.

Prethodni članakGLAS smatra da HDZ-ova vlada ne može osigurati temeljne funkcije države
Naredni članakUkrajincima trebaju deke, popluni, šatori, grijači, vreće za spavanje, topla odjeća…