Milijarda ustaje protiv nasilja: Svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje

Ilustracija Pixabay

Hrvatska ženska udruženja po deseti put uključile su se u svjetsku kampanju “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” u sklopu koje su na Trgu bana Jelačića uz performans upozorila da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi neki oblik nasilja.

Ove godine kampanja je posvećena borbi protiv nasilja koje uništava žene, ali i koje uništava našu planetu Zemlju, kazala je regionalna koordinacija kampanje Rada Borić, ukazavši na potrebu podizanja svijesti o raširenosti nasilja nad ženama.

“Milijardu žena u ovom trenutku u svijetu je zlostavljano, a Hrvatska, nažalost, nije iznimka, ali i milijarda stabala je posječeno, rijeke i šume devastirane”, rekla je.

Upozorila je da svakih 15 minuta jedan žena u Hrvatskoj doživi neki oblik nasilja, a da su presude koje se donose posve neprimjerene te neki način ohrabruju zlostavljače.

Porazna hrvatska statistika: Tri žene ubijene od početka godine

“Poruka je da nema opravdanja za nasilje, da je neko dobar komšija, ljubomoran, branitelj, župan”, istakla je Borić, navodeći da Hrvatska na milion stanovnika ima više ubijenih žena nego Francuska.

I pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ukazuje na poraznu hrvatsku statistiku.

“Već u prvih 40 dana ove godine imamo tri ubijene žene, tri zatočene žene i nekoliko pokušaja ubistva i prijetnja oružjem, to govori da je femicid nešto čime će 2022. godina biti obilježena”, kazala je.

U 2021. godini bilo je ukupno 30 ubistava, 16 ubijenih muškaraca i 14 ubijenih žena, no ono po čemu se razlikuju su počinitelji, muškarce su u preko 90 posto slučajeva ubijali drugi muškarci, a 14 žena je ubilo 11 njima bliskih muških osoba, dodala je Ljubičić.

Blage kazne za počinitelje

Upozorila je također na blage kazne za počinitelje, navodeći da na uzorku od 1.200 presuda ima manje od deset posto kazni zatvora za krivična djela rodno uvjetovanog nasilja, te da se uglavnom radi o uvjetnim i novčanim kaznama.

Organizatorice su naglasile da svi zajedno trebamo poraditi na sprečavanju nasilja i senzibilizirati javnost, kroz sistemsku edukaciju i institucionalno povezivanje.

Uz plesni performans “Petnaest” tokom skupa okupljenima su dijeljene i razglednice umjetnice Sanje Iveković posvećene borbi protiv nasilja nad ženama.

Slične akcije održavaju se tokom februara i u drugim hrvatskim gradovima, u Križevcima, Varaždinu, Rijeci, Vukovaru, Slatini, Bjelovaru… kao i 8. marta te na Dan planete Zemlje.