Minimalna plata za 2022. godinu bit će 3.750 kuna

Hrvatska kuna (Ilustracija)

Minimalna neto plata za 2022. godinu iznosit će 3.750 kuna, što je povećanje za 10,3 posto, a čime će ujedno minimalna plata po prvi put biti iznad 50 posto prosječne neto plate, istaknuto je u četvrtak na sjednici Vlade na kojoj je usvojena i Uredba o minimalnoj plati. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u uvodnom dijelu sjednice Vlade rekao da su oko povećanja minimalne plate temeljito raspravljene sve opcije koje su bile na stolu, a Ministarstvo rada je provelo konsultacije sa socijalnim partnerima.

“Procijenili smo u ovim ekonomskim okolnostima da se minimalna plata poveća s postojeće neto minimalne plate od 3.400 kuna na 3.750 kuna”, izjavio je Plenković dodajući da će time ona biti i jednostavno pamtljiva, s obzirom na to da je riječ o 500 eura.

Plenković je apostrofirao da je riječ o povećanju od čak 10,3 posto, a odnosi se na oko 51.000 zaposlenih koji imaju minimalnu platu.

“Time po prvi put podižemo minimalnu platu iznad 50 posto od prosječne neto plate. To se još nije dogodilo u Hrvatskoj”, istakao je premijer.

Napomenuo je da je prosječna isplaćena neto plata u augustu iznosila 7.118 kuna, a medijalna plata 6.014 kuna. Prema tim podacima, nova minimalna plata bi iznosila 52,7 posto prosječne plate, a 60 posto medijalne plate.

“To je jedan veliki korak naprijed”, ocijenio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je prije pet godina minimalna plata iznosila 38 posto prosječne plate. U razdoblju od pet godina tako je povećana za 1.254 kune, što je četiri puta više no u prethodne tri Vlade, apostrofirao je Plenković.

Bruto plata 4.687,50 kuna

Državni sekretar Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić izvijestio je da će od 2022. godine bruto minimalna plata iznositi 4.687,50 kuna.

Pri predlaganju visine minimalne plate za 2022. godinu, naveo je Jelić, u obzir je uzeto više parametara, pa tako i da je mjerama za očuvanje radnih mjesta minimiziran utjecaj pandemije bolesti COVID-19 na tržite rada, ali i da se globalni utjecaj pandemije odrazio na cijene dobara i usluga.

Također, uzeto je u obzir i da je prosječna bruto plata u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci rasla u odnosu na prethodnu godinu, kao i da je cilj Vlade do kraja mandata postići udio minimalne plate u prosječnoj plati od 50 posto, što je u neto iznosu već i postignuto, dok je u bruto iznosu nadomak ostvarenja.

Prethodni članakEvropske zemlje traže od Izraela da obustavi širenje jevrejskih naselja
Naredni članakPočinje zimsko računanje vremena, obavezna dnevna svjetla i zimska oprema