Ministarstvo hrvatskih branitelja: Banjalučke vlasti zastupaju velikosrpsku ideologiju i politiku

Spomenik (Foto Hina)

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja najoštrije su osudili odavanje počasti ratnom zločincu Milanu Tepiću kojem su banjalučke vlasti u nedjelju otkrile spomen-ploču i time, ističu, potvrdile da zastupaju velikosrpsku ideologiju i politiku.

Iz Ministarstva su u ponedjeljak saopćili da tim činom vlasti u Banja Luci veličaju sumanuti čin u kojemu su poginula jedanaestorica hrvatskih branitelja i deset ročnih vojnika te izravno ugroženo stanovništvo bjelovarskoga kraja.

“To nikako nije i ne može biti herojski čin kakvim ga vlasti u Beogradu i Banjoj Luci pokušavaju prikazati, to je kukavički čin i ratni zločin”, saopćili su.

Istakli su da veličanjem ratnog zločinca predstavnici banjalučkih vlasti, među njima i banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković, potvrđuju da zastupaju velikosrpsku ideologiju i politiku.

“Trideset godina od tog zločina slaviti Milana Tepića kao heroja još je jedan pokušaj iskrivljavanja istine o Domovinskom ratu, otvaranje rana porodicama ubijenih hrvatskih branitelja, ali i dovođenje u zabludu mladih generacija koji svoju budućnost žele graditi na istini i evropskim vrijednostima”, navode u saopćenju iz Ministarstva branitelja.

Naglašavaju da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu i porazila velikosrpsku politiku, te da je to istina s kojom se spomenuti moraju suočiti.

Krajem septembra 1991. u skladištu Barutana kraj Bjelovara major JNA Milan Tepić digao je u zrak skladište sa 170 tona eksploziva te u smrt odveo sebe i 11 hrvatskih branitelja te ročnike bivše vojske, kako bi spriječio da ga zauzmu pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) koji su bili okružili skladište.