Ministarstvo odbrane o slanju počasne bojne u BiH: U martu smo spriječili međunarodni skandal

Vojnik salutira (Ilustracija Pixabay)

Iz Ministarstva odbrane u ponedjeljak su izvijestili o događaju iz marta ove godine kada su, kako navode u saopćenju, spriječili međunarodni skandal u vezi s učestvovanjem Počasno-zaštitne bojne u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju su hronološki naveli da je Ured predsjednika Republike Hrvatske 17. marta 2021. godine izvijestio načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga admirala Roberta Hranja kako će Marijan Mareković, posebni savjetnik biti izaslanik Predsjednika Republike, biti na obilježavanju 27. godišnjice razmjene bugojanskih logoraša u Bugojnu u BiH. Također, Ured predsjednika RH izvijestio je da će u skladu s Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske na tom obilježavanju nazočiti pripadnici Počasno-zaštitne bojne, dodali su.

“U skladu sa Zakonom o odbrani, članku 69. stavku 5., odluku u tim situacijama odnosno odluku o prelasku granice Republike Hrvatske radi protokolarno-ceremonijalnih aktivnosti te postrojbi razine voda i niže donosi ministar odbrane. Prema saznanjima Ministarstva odbrane, pripadnici Počasno-zaštitne bojne bili su upućeni prema BiH i prije donošenja odluke ministra odbrane. Međutim, shvaćeno je da neće moći prijeći granicu Republike Hrvatske bez odluke ministra odbrane i bez naloga za službeno putovanje u inozemstvo za čije je izdavanje za međunarodnu aktivnost nadležno Ministarstvo odbrane. Takvim postupanjem Ured predsjednika Republike Hrvatske nepotrebno je izložio Hrvatsku vojsku”, stoji u saopćenju.

U saopćenju MORH je nadalje naveo kako se “shvativši da se ne može bez odluke ministra odbrane provesti zahtjev iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, pisano obratio ministru obrane 18. marta i zatražio da se odobri zahtjev predstojnika Ureda predsjednika Republike Hrvatske za angažiranjem pripadnika Počasno-zaštitne bojne u inozemstvu”.

“U skladu sa svojom zakonskom ovlasti ministar odbrane donio je 18. marta Odluku kojom je odobrio prelazak granice Republike Hrvatske pripadnicima Oružanih snaga iz sastava Počasno-zaštitne bojne kako bi s Marijanom Marekovićem učestvovali na tom obilježavanju u BiH”, saopćeno je iz MORH-a.

Istakli su i da za Ministarstvo odbrane učestvovanje Počasno-zaštitne bojne na navedenom obilježavanju nije bilo sporno, međutim, kažu, Ured predsjednika trebao je poštovati Zakonom o odbrani propisanu proceduru.

“Ministarstvo odbrane donošenjem odluke spriječilo je međunarodni skandal”, ustvrdili su i dodali: “Ministarstvo odbrane i ovom prigodom ističe da su nadležnosti državnih tijela u području obrane Zakonom o obrani jasno propisane i da je ovakav način postupanja bio neprimjeren. Zahtjev iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske trebao je biti upućen ministru odbrane koji sukladno Zakonu o odbrani donosi odluku i zadužuje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga da svojom zapovjedi provede odluku. To je jedino moguće i zakonito postupanje”, stoji u saopćenju.