Ministarstvo pravosuđa Hrvatske o zahtjevu Gordane Tadić i generalima

Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske poslalo je saopćenje u kojem su potvrdili da su primili molbu Tužilaštva BIH za preuzimanje krivičnog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.

– Zbog učestalih medijskih upite želimo Vas informirati da je Ministarstvo pravosuđa i uprave 6. avgusta 2021. godine diplomatskim putem zaprimilo molbu Tužilaštva BiH za preuzimanje krivičnog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.
Želimo naglasiti da je uvidom u pristiglu dokumentaciju utvrđeno kako se ne radi o optužnicama, već o molbi za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljenoj temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BiH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

Riječ je o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo BiH sumnja da je četrnaest državljana Republike Hrvatske navodno počinilo krivična djela koja BiH dovodi u vezu s vojno-redarstvenom operacijom “Bljesak”.

Budući je zaprimljena veća količina dokumentacije, potrebno je izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljenog kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje krivičnog progona, odnosno druge zapreke za prosljeđivanje molbi za pravnom pomoći DORH-u.

Prilikom donošenja odluke o daljnjem postupanju Ministarstvo pravosuđa i uprave vodit će računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustupanje krivičnog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa te zakona RH.

Zaključno, želimo naglasiti da činjenični opisi ni pravne kvalifikacije iz dostavljene dokumentacije ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tijela te da dostavljene molbe ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačkih operacija “Bljesak” i “Oluja”, stoji u saopćenju Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Prethodni članakSve je velika obmana: Tužilaštvo BiH se odreklo prava krivičnog gonjenja hrvatskih generala
Naredni članakMirsad Purivatra: Sve spremno za SFF, više od 250 filmova iz 60 zemalja