Mladima u Splitu najveći problem posao i stan

Split (Ilustracija Pixabay)

U Splitu su u srijedu predstavljeni rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo 1.370 ispitanika o potrebama mladih ​u tom gradu i koje je potvrdilo da najviše problema stvara posao i stambeno pitanje.

​Istraživanje je provedeno među mladima u dobi od 15 do 30 godina koji borave, školuju se ili rade u Splitu radi izrade Gradskog programa za mlade grada Splita od 2022. do 2025. godine​.

Od 1.370 ispitanika ​bilo je 62,20 posto osoba ženskog spola. ​

Među mladima vlada veliko nezadovoljstvo rješavanjem egzistencijalnih pitanja, ​kao što je stambeno pitanje i posao, a nisu zadovoljni ni dostupnošću informacija​.

Maša Cek​ ​iz Udruženja Delta rekla je da su mladi u tom istraživanju upozorili i na potrebu većeg broja poslova za mlade koji su u sistemu školovanja, potpore mladima za stjecanje prvog radnog iskustva te izravnog susreta s poslodavcima​.

Kao mjesto za život mladi su Split ocijenili tricom. Pri razmatranju potpore u rješavanju stambenog pitanja mladi najkorisnijim smatraju one oblike koji će im u konačnici osigurati vlasništvo nad nekretninom.

Ispitanici koji stanuju u Splitu uglavnom su zadovoljni infrastrukturnom opremljenošću i dostupnošću nužnih sadržaja, a ispod prosjeka su ocijenili zelene površine i dostupnost kulturnih sadržaja.

Istraživanje je pokazalo da se mladi Splitom uglavnom kreću pješice i osobnim automobilom, a manje javnim prijevozom i sistemom javnih bicikala​, rekla je Cek.​

​Također je pokazalo da su ​mladi zadovoljni ponudom sportskih i rekreativnih aktivnosti, a najmanje onom kulturnih aktivnosti. ​I​stakli ​su ​potrebu za raznolikom i većom ponudom opcija za provođenje slobodnog vremena te nižim cijenama posebno sportskih i neformalnih edukacija.

Predsjednik udruženja Info zona Goran Biličić ​rekao je kako mladi ne vide Split kao grad koji ih potiče na učestvovanje u društvu te nemaju osjećaj da njihov volonterski rad cijeni šira javnost. Još manje njih smatra da ih se potiče na angažman u zajednici, a uglavnom misle da im nije omogućeno učestvovanje u donošenju važnih odluka.

​V​ećina je u istraživanju navela neodgovorno ponašanje u saobraćaju, vršnjačko nasilje, uništavanje javnih dobara, klađenje te korupciju.

Edukacija i informiranje te usvajanje zdravih navika glavni su načini povećanja sigurnosti mladih Splićana.

Kad je riječ o utjecaju pandemije COVID-19 na njih, mladi Splićani ističu negativne promjene u simptomima depresije i anksioznosti, ali su svoje kapacitete za nošenje s promjenama ocijenili iznadprosječno​, rekao je Goran Biličić iz​ Info zone.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević je rekao da je to najveće istraživanje ikad provedeno u Splitu o potrebama mlade generacije.​

Dodao je da je istraživanje provedeno u pandemiji i da je jedna od pozitivnih stvari​ ​zbližavanje porodica i bolji odnosi među njima.

Pozivam mlade da se još više uključe u dijalog s Gradom, a mi ćemo se pobrinuti i nastojati riješiti njihove probleme​. ​Idući korak u realizaciji i izradi Gradskog programa za mlade je osnivanje radne grupe koja će izraditi i dati na javno savjetovanje nacrt novog gradskog programa​, najavio je Ivošević​.