Mnogi i drugu zimu u kontejnerima čekaju obnovu porušenih domova na Banovini

Banovina (Foto Hina)

Godinu dana nakon razornog potresa brojni stanovnici Banovine u kontejnerima drugu zimu čekaju obnovu porušenih domova, a nezadovoljni sporom dinamikom strahuju da se obnova neće pomaknuti s mrtve tačke još godinama.

Zamjenica gradonačelnika Gline iz reda srpske manjine Branka Bakšić Mitić rekla je u srijedu u Majskim Poljanama, gdje je predsjednik države posjetio šestočlanu porodicu Bjelajac, da se ništa nije izgradilo osim iz donacija. “Ali i tu stvari štekaju zbog papirologije.”

Porodica Bjelajac, dodala je, živi u dva uredska kontejnera, tri mjeseca je koristila susjedov WC dok im sindikat penzionera nije kupio sanitarni kontejner.

No, papiri za tu kuću, ustvrdila je, još nisu stigli jer ih koči nadležno ministarstvo.

“Pismena opomena je bila i opet ništa, a da je to bilo riješeno u julu, što je trebalo biti. kuća je mogla biti pod krovom”, kazala je zamjenica gradonačelnika.

“Papirologija šteka”

Napomenula je da je novac za gradnju skupljen i napravljen je projekt, ali papirologija i dalje šteka, iako je riječ o jednoj od rijetkih porodica koja ima sve legalizirano.

Objasnila je da da još nisu dobili dozvolu jer je parcela veća od 3.000, a treba bi biti manja od 2.000 metara kvadratnih.

Upitane za ostale kuće, kaže da se ništa nije izgradilo, već da tu samo rade privatne donacije pomoću kojih je napravljeno više od 50 objekata.

“Tu je bila donacija od pokrajinske vlade Vojvodine, baptističke crkve, tu grad Beograd gradi šest prvih kuća u Majskim Poljanama, a na području grada Gline 34. Mislim da će do kraja marta tih šest kuća biti gotovo”, govori Bakšić Mitić.

Državna obnova odnosi se samo na dimnjake i to za kuće sa zelenom naljepnicom, a javni objekti nisu ni krenuli, upozorava zamjenica gradonačelnika, podsjećajući da imaju više od 300 miliona štete na infrastrukturi na području grada Gline.

Samo za obnovu zgrade općine čiji radnici rade u kontejnerima potrebno je 6,5 miliona kuna, a kako je krenulo, sigurno za deset godina nećemo u svoju zgradu, strahuje zamjenica…

“Hvala što ste došli, ali ništa tu nema”

Stevo Bjelajac (72) koji je 1995. otišao u Srbiju i potom se vratio u Majske Poljane 1997. rekao je u razgovoru s predsjednikom: “Hvala što ste vi došli, ali ništa tu nema.”

Milanović je na to izrazio nadu da će obnova krenuti na proljeće, uz komentar: “Pošteno ako ne može drugačije.”

Gradonačelnik Gline Ivan Janković, rekao je u Glini, gdje je Milanović razgovarao s volonterima, da su odlučili u miru i dostojanstveno obilježiti godišnjicu potresa i zapaliti svijeće u znak i sjećanja na petero poginulih sugrađana.

Poziv da dođu u Glinu poslali su cijelom državnom vrhu, a žao mu je što se nisu svi odazvali pa bi volio u budućnosti u Glini vidjeti i predsjednika i premijera zajedno.

Zaključio je da to pitanje nadilazi razmjere i resurse grada, ne samo nakon potresa nego i zadnjih dvadesetak godina. Stoga im je, kaže, potrebna pomoć države, kompletnog državnog vrha i zajednički stav.

“Budućnosti ima, ali ništa bez pomoći države”

“Glina je grad koji živi i ima svoju budućnost, ali bez podrške države nećemo biti uspješni u tome”, istakao je.

Vjerujem i nadam se da će se to dogoditi i da ćemo na taj način vratiti život u Glinu”, zaključio je gradonačelnik Gline, koja je u 12:19 sati godišnjicu potresa obilježila zvonjavom crkvenih zvona, ali i podjelom hrane, pića i igračaka.

I Glinjanka Brankica Nikolić, koja je posluživala hranu na štandu, također ističe da obnova nije krenula, jer su samo privatni donatori nešto napravili, a država ništa.

Kuća joj je srušena pa živi u drvenom montažnom objektu, smatra da se stvari neće pomaknuti sigurno još pet godina ako se ova vlast ne promijeni. Ljudi, kazala je, odlaze iz Gline, posebice mladi, a ostaju stari koji nemaju kud.

“Pola će ih umrijeti po kontejnerima”, rekla je.

Milanović: Stvari idu sporo

I predsjednik Zoran Milanović slaže se da obnova nakon potresa ide sporo, ocjenjujući da je najveći problem organizacija i upravljanje krizom, a kao najodgovornijeg je prozvao premijera.

“Stvari idu sporo, ako se nešto promijeni za par mjeseci dobro, no već je puno toga trebalo biti završeno”, izjavio je Milanović.

On je današnji obilazak najviše stradalih mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji počeo u Sisku gdje se sastao s većim brojem stradalih, koji su smješteni u kontejnersko naselje.

U Petrinji je u kontejnerskom naselju Sajmište razgovarao s tamošnjim stanovnicima pri čemu im je poželio da se što prije vrate kućama. Jedna stanovnica, koja je ispred kontejnera napravila jaslice, rekla mu je da bi to voljela, ali ne može odgonetnuti šta se događa s obnovom.

Plenković: Obnova se ubrzava

Premijer Andrej Plenković izjavio je u Petrinji da obnova nije nešto što se može riješiti preko noći i da je to proces koji će trajati. Najavio je da Banovini nakon prve faze obnove objekata koji su lakše oštećeni u potresu, slijedi obnova zgrada s većim oštećenjima i pozivi za zamjenske kuće i stanove, rekavši da će se u budućnosti napraviti ono što se nije do sada.

“Naravno da je sada pred nama obnova onih zgrada koje su doživjele veća oštećenja. To podrazumijeva konstrukcijsku i cjelovitu obnovu te nastavak poziva za zamjenske kuće i višestambene zgrade”, kazao je Plenković.

Dodao je da sve to skupa govori da se dinamika obnove ubrzava.

Prethodni članakPutin proglasio Sjeverni tok 2 spremnim za izvoz plina
Naredni članakNa Aljasci temperatura zraka rekordnih 19,4 stepeni